Copyright © 2010 Sievietes Pasauleizdrukāts no SievietesPasaule.lv
![]()
PUTRAIMU ABC
Mūsdienās dažādus putraimus uzturā vairs neizmanto tik daudz kā agrāk. Ne velti arvien vairāk uztura speciālistu runā
par nepieciešamību pēc dažādu putraimu renesanses un atgriešanās uz mūsu galdiem. Putraimi, kā jau graudaugu produkts, nodrošina organismu ar proteīniem, vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām. Putraimi satur ogļhidrātus, visvairāk tajos ir ciete (77- 88%), mazāk celulozes un cukura. Tajos ir olbaltumvielas (6-13%), dažādas aminoskābes, daudz nepiesātināto taukskābju (0,5-6%), fosfatīdu, B grupas vitamīnus, dzelzi, fosforu, kalciju. Uzturvielu daudzums konkrētajos putraimos atkarīgs no tā, cik daudz graudaugu iepriekš apstrādāti, kā arī no noņemtā graudapvalka biezuma. Graudaugu produkti spēj nodrošināt organismu ar nepieciešamo enerģiju. Dietologu aicinājumā ieklausījušies arī tautā iecienīti pavāri, kuri savās ēdienkartēs arvien biežāk iekļauj dažādus interesantus ēdienus, kuru gatavošanā izmantoti tradicionālie putraimi: grūbas, miežu putraimi, prosa u.c. Pēdējos gados populāri kļuvuši kuskuss un bulgurs, kas patiesībā ir tie paši kviešu putraimi. Atšķirīgas ir tikai to iegūšanas tehnoloģijas. Kviešu putraimi Der zināt! Kviešu putraimi pirms gatavošanas nav jāskalo un jāuzbriedina. Izmēģini! Buljonā (100 g) izvāra kviešu putraimus (75 g). Uz pannas apcep sasmalcinātus sīpolus (25 g). Pievieno putraimus, sagrieztus tomātus, gurķus, pētersīļus, citrona šķēlītes bez mizas un ķiploku. Visu labi samaisa un uzkarsē, beigās pievieno garšvielas pēc garšas. Manna Der zināt! Arī mannas putraimi pirms vārīšanas nav jāuzbriedina un jānoskalo. Izmēģini! Mannas putra ar sieru: 1 olu sajauc ar ēdamkaroti mannas, 25 g rīvēta siera, sāli, pipariem, šķipsniņu muskatrieksta un nedaudz buljona. 1 glāzi buljona uzvāra, pievieno mannas mazu un vāra 5-6 minūtes uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot. Beigās pievieno ½ glāzes zaļo zirnīšu. Kuskuss Der zināt! - Atšķirībā no lielākās daļas putraimu, kuskusu nevāra, bet vienkārši aplej ar verdošu buljonu vai ūdeni un uzbriedina. Turklāt kuskusu jāgatavo lēzenā traukā, nepārtraukti to irdinot ar dakšiņu. Ja kuskusam uzlies par daudz ūdens vai to pārāk ilgi karsēs, vai tas būs pārāk biezā kārta, graudiņi salips, veidosies kunkuļi un kuskuss zaudēs savas labās garšas īpašības. - No vienas glāzes kuskusa iznāk 2 glāzes ēdiena. Izmēģini! Kuskuss ar olīvām un ķiplokiem. Olīvu eļļā apcep trīs ķiploku daiviņas, pievieno kilogramu nomizotu un sagrieztu tomātu, nedaudz timiāna, maltus melnos piparus un sāli. Visu sautē 20 minūtes. Pievieno sauju uz pusītēm sagrieztu melno olīvju un sautē vēl pāris minūtes. Pienā, kam pievienota sāls, pagatavo 250 g kuskusa. Kuskusam pāri pārliek pagatavoto maisījumu un pārkaisa sarīvētu sieru. Pasniedz nekavējoties. Bulgurs Der zināt: Pirms gatavošanas bulguru ieteicams nedaudz noskalot. Pēc tam to vāra lielā ūdens daudzumā. Ieteicams izmantot vairāk ūdens, kā dots uz bulgura iepakojuma. Pretējā gadījumā putraimi būs lipīgi. Izmēģini! Tabulē salāti. 2 ķiploku daiviņas pārgriež uz pusēm un pārlej ar 5 ēdamkarotēm olīveļļas, citrona sulu, uzkaisa sāli un piparu. Visu sajauc lej burkā, uzliek vāku un atstāj stundu ievilkties. Lielā ūdens daudzumā vāra 150 g bulgura. Smalki sagriež 2 tomātus, 2 gurķus. Pievieno ēdamkaroti sasmalcinātu piparmētru un 2 ēdamkarotes pētersīļu. Pieliek bulguru. Sajauc ar mērci, uzliek vāku un atstāj uz 2 h ledusskapī ievilkties. Grūbas Der zināt! Grūbas pirms vārīšanas kārtīgi jānoskalo. Pretējā gadījumā tās vārot kļūs glumas. Pēc noskalošanas grūbas var paturēt nedaudz ūdenī, lai uzbriest, tad tās izvārīsies ātrāk. Pērļu grūbas briedināt nav nepieciešams. Izmēģini! Grūbu biezputra ar žāvētiem āboliem. 40 g grūbas labi noskalo un uzbriedina. Tad liek ūdenī (150 g), pieliek sāli un vāra līdz grūbas gandrīz mīkstas. 25 g žāvētu ābolu noskalo, sagriež sīkāk un pievieno biezputrai. Tad pielej ½ glāzes dzērveņu sulas, pieber 25 g cukura un vārīšanu turpina, līdz grūbas mīkstas. Pasniedz atdzesētu ar saldu pienu. Miežu putraimi Der zināt! Kvalitatīvus miežu putraimus pirms vārīšanas nav nepieciešams skalot, ja vien nav redzami sīki gruzīši. Izmēģini! Miežu putraimu krēms. No 100 g miežu putraimu un 2 glāzēm izvāra biezputru, pieliekot nedaudz sāli. Tad biezputru atdzesē. 300 g ābolu nomizo un sagriež gabaliņos. Karsē cukurūdenī. 200 ml krējumu saputo ar cukuru. Atdzesētajā biezputrā iecilā ābolus, putukrējumu un 1 tējkaroti uzbriedināta, izkausēta želantīna. Saliek pa mazām bļodiņām un ļauj sastingt. Pasniedz ar ķīseli. Prosa Der zināt! – pirms gatavošanas prosa labi jānoskalo. Tad tā būs irdena. – Prosa satur diezgan daudz taukskābju. Tādēļ īpaši jāpievērš uzmanību prosas derīguma termiņam, ilgāk pastāvējušai prosai var būt sīva garša. Lai noņemtu sīvumu, prosa jāpamērcē karstā pienā. – Garšas uzlabošanai prosu pirms gatavošanas var nedaudz apcept sviestā vai eļļā. Izmēģini! Baraviku zupa ar prosu. 0,5 kg baraviku, kopā ar o,2 kg sīpolu, apcep sviestā, līdz tie mīksti. Tad pārlej ar 2 litriem gaļas vai dārzeņu buljona, pievieno 100 ml krējuma, sāli, piparus. Beigās zupai pievieno 0,5 glāzes prosas putraimu. Vāra gatavus. Pasniedzot zupu pārkaisa ar zaļumiem. Kukurūzu putraimi Der zināt! Kukurūzas putraimi pēc struktūras ir tādi paši kā manna, tāpēc tos gatavo tāpat kā mannu. Griķi Der zināt! Griķus pirms vārīšanas vai tvaicēšanas var apcept sviestā vai eļļā. Izmēģini! Griķu putra ar datelēm. Dienu iepriekš ¼ glāzē ūdens iemērc 1 glāzi putraimu un 2 dateles. Ūdeni nolej un putraimus ar datelēm sablenderē. Pievieno šķipsniņu malta muskatrieksta, šķipsnu malta kardamona un kanēļa. |