Piparkūkas viennozīmīgi ir gada nogales svētku neatņemama sastāvdaļa. Taču – vai tu zināji, ka kādreiz tās tika parakstitas kā zāles pret depresiju?
Fakti, ko tu, iespējams, vēl nezināji par piparkūkām:
- Piparkūkas, kuras pazīstam mūsdienās radījuši mūki 14. gadsimtā
- Vācijā bijis arī speciāls amats – piparkūku cepējs un lai iegūtu meistara statusu bija ilgi un nopietni jāmācās, to nedrīkstēja darīt kurš katrs
- Piparkūkām tika piedēvēts arī dziedniecisks spēks un tika kā zāles parakstītas pret depresiju, gremošanas problēmām un saaukstēšanos
- Viduslaikos un arī nedaudz vēlāk piparkūkas izmantoja gadatirgos, lai – un nu, saturieties! – lai maskētu vecas gaļas smaržu. Piparkūkas arī palīdzēja uzglabāt gaļu ilgāk
- Pirmās piparkūkas recepte sastāvēja no zemes mandelēm, rīvmaizes, cukura, rožūdens un ingvera
- Anglijā viduslaikos piparkūkas dēvējuši vienkārši par konservēto ingveru
- Iesākumos piparkūkas bijušas izklaižu pasākumu delikatese, tikai 18. gadsimtā tās kļuva plaši pieejamas
- Vislielāko dažādību piparkūku cepšanā izmanto amerikāņi, bet visstingrāk pie tradīcijām turas vācieši
- Viduslaikos dāmas deva piparkūkas gabalu tam bruņiniekam, kura uzvaru vēlējās redzēt arēnā
- Piparkūku galvenās sastāvdaļas:
* Ingvers (ļoti labs pret saaukstēšanos kā sastāvdaļa tējās)
* Kanēlis (kanēļa aktīvās vielām piemīt pretiekaisuma īpašības)
* Krustnagliņas (krustnagliņas mazina zobu sāpes, tējās tas palīdz pret gremošanas traucējumiem)
* Muskatrieksts (iedarbojas nomierinoši, uzlabo gremošanu, ezotērikā izmanto ļauno garu aizbiedēšanai)
* Pipari (noder profilaksei pret vīrusiem)
* Kardamons (uzlabo ēstgribu)
Secinājums – jāēd daudz piparkūkas un būsim pasargāti no vīrusu slimībām un gremošanas problēmām!
IDEJAS: Ko darīt ar piparkūkām, kad svētki beigušies
Ja pēc svētkiem piparkūkas palikušas pāri, un neviens ģimenes loceklis kāri uz tām vairs neskatās, lūk, padomi, kā tās izmantot.
- Samal piparkūkas gaļas mašīnā un iemaisi putukrējumā. Pasniedz ar dzērveņu mērci vai ievārījumu.
- Samaltas vai rīvētas piparkūkas kārto ar putukrējumu un brūkleņu vai dzērveņu ievārījumu līdzīgi rupjmaizes kārtojumam.