ārzos arvien vairāk sārtojas zemenes. Tās svaigas jāēd pēc iespējas vairāk, jo satur daudz vērtīgu vielu, tai skaitā visus B grupas vitamīnus, C vitamīnu un minerālvielas.
Zemenes, tāpat kā visi rožu dzimtas augi, satur ļoti vērtīgo organisko skābi – elaguskābi. Visā pasaulē notiek nopietni pētījumi par tās izmantošanu onkoloģisko slimību profilaksei.
Svaigas zemenes vecina šķidruma apmaiņu organismā – kavē tūsku veidošanos, neļauj locītavās un uz asinsvadu sieniņās izgulsnēties sāļiem.
Zemenes ir arī lieliski izmantojamas skaistumkopšanā – tās attīra, balina, mīkstina un mitrina ādu.
Zemeņu skrubis:
16 zemenes, 6 ēdamkarotes galda sāls, 4 ēdamkarotes olīveļļas. Apstrādā ādu, pēc tam nomazgā ar siltu ūdeni.
Attīroša sejas maska taukainai ādai:
samīca vairākas zemenes, sajauc kopā ar pāris ēdamkarotēm medus, uzliek sejas ādai, tur 15-20 min. Noskalo ar siltu ūdeni, pēc tam ar vēsu.
Sejas maska ādas balināšanai:
samīcīto zemeņu masu sajauc ar olas dzeltenumu un leik uz sejas, tur 15 – 20 min. Noskalo ar siltu ūdeni.
Sejas maska sausai un normālai ādai:
samīca vairākas zemenes, pievieno tām vienu ēdamkaroti skāba krējuma vai pusglāzi piena. Notur masku 15 – 20 min. Noskalo ar siltu ūdeni.