Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Svētku maize

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ī maize ļoti labi iederas svētku galdā, gan neparastās formas, gan krāsas dēļ un, protams, arī pateicoties maigajai, neparastajai garšai!
Maize sanāk maiga, mīksta ar viegli kraukšķīgu garoziņu.

Sastāvdaļas:
135ml piens
12g svaigais raugs
2 ēd.k cukurs
1/2 tēj.k sāls
1/3 tēj.k kurkuma (krāsai)
50g sviests vai margarīns + ap 30 g vēl smērēšanai
ap 300g milti
1 ēd.k eļļa trauka iesmērēšanai
1 ola

Pagatavošana:
Ņemam pusi piena, uzsildām un izšķīdinām tajā raugu ar pusi cukura.
Uzsildām otru pusi piena un izkausējam tajā sviestu.
Olu viegli sakuļam ar sāli un atlikušo cukuru.
Savienojam abus piena maisījumus, iemaisām olu.
Pievienojam miltus ar kurkumu.
Samīcām mīklu un liekam ieeļļotā traukā, ko apsedzam ar pārtikas plēvi. Raudzējam siltā vietā apmēram stundu, līdz mīkla dubultojas apjomā.

Izrullējam mīklu taisnstūrī (izmērs būtībā atkarīgs no formas izmēra, ko izmantos). Es izrullēju 40x17cm lielā taisnstūrī.
Sagriežam mīklu vertikāli 8 gabaliņos. Tātad sanāk 8 gabaliņi, aptuveni17cm gari un 5 cm plati.
Ņemam 30g sviesta vai margarīna un izkausējam.
Katru mīklas gabaliņu apsmērējam ar izkausētu sviestu.

Tālāk salokām kā bildēs rādīts ārējās maliņas līdz vidum, apsmērējam atkal ar sviestu un tad uz pusēm. Locīšanas veids var būt arī savādāks, tas atkarīgs no katra vēlmēm.
Kad visi gabaliņi apsmērēti un salocīti, kārtojam tos cepamtraukā, kas iesmērēts ar sviestu. Mīklas gabaliņus liekam ar atvērto maliņu uz leju.
Apsedzam un liekam siltā vietā uz 30 minūtēm.

Pēc tam, kad mīkla vēlreiz uzrūgusi apsmērējam ar atlikušo sviestu un cepam ap 180 grādiem aptuveni 20 minūtes, līdz maize paliek skaisti brūna.
Pagaidām, līdz maize nedaudz atdziest un tad izņemam no formas.

Kā redzams bildēs, tad šo maizi var cept arī ar rozīnēm, iemaisām tās mīklā pirms miltu pievienošanas.

Dalīties.

Atstāt Ziņu