Vārda dienu svin: Līksma, Bārbala

Bērnības saldās atmiņas – šokolādes desa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šokolādes desa, Saldā brunete un, kā noskaidrojām vakariņās, daži to bērnībā saukuši arī par ‘lāča kaku’. Lai nu kāds būtu tā nosaukums, tas ir salds kā pati bērnība! Labi garšo kopā ar kafiju vai atspirdzinošu šampanieša glāzi.

Nepieciešams:
sviests 200g
kakao 99% ~5- 6 ēdamkarotes
1 glāze cukura
cepumi 3 paciņas (Selgas klasiskie vai citi)
marmelāde
rieksti (lazdu un Indijas rieksti)
rozīnes, kaltēti ķirši un zemenes u.c žāvētie augļi
3 ēdamkarotes piena

Gatavošana:
Vispirms sagatavo šokolādes desas pildījumu – salauž smalkos gabalos cepumus, sagriež marmelādi, rozīnes un citus žāvētos augļus, ar naža asmeņa plato pusi saspaida riekstus. Pildījumā var likt iekšā, ko vien sirds kāro- man patīk, ka tas ir bagātīgs un neaprobežojas tikai ar marmelādi un cepumiem, tādēļ lieku gan riekstus, gan žāvētos augļus.
Skābenumam var pievienot kaltētas dzērvenes, smiltsērkšķu marmelādi u.c.
Kad tas padarīts, ķeras klāt šokolādes masas pagatavošanai. Katliņā izkausē sviestu un cukuru –intensīvi jāmaisa, līdz cukurs sāk kust. Tad pievieno kakao un pienu, turpina maisīt un karsēt, līdz cukurs izkusis. Masu nevajadzētu uzvārīt, tikai karsēt. Pēc tam masu liek nedaudz atdzesēties. Vēl siltā masā iejauc cepumus un sagrieztos gardumus- marmelādi, augļus, riekstus. Vislabāk to visu vienmērīgi samaisīt un samīcīt ar rokām. Pēc tam no masas uz folija izveido tādu kā klaipiņu, stingri ietin un liek ledusskapī sacietēt.

Iesaku šokolādes desu gatavot iepriekšējā dienā, tad tā būs savilkusies garšīga un pietiekami sacietējusi.

 

Dalīties.

1 komentārs

  1. jautrīte on

    bērnībā negaršoja tā šokolādes desa-trekna-un tagad 21.gadsimtā-kad pieejami augļi visu gadu-tā daudz par treknu,nav arī nekā veselīga

Atstāt Ziņu