Vārda dienu svin: Jāzeps, Juzefa

Gurķu zapte jeb relišs

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ja vēlies dažādot savus ziemas krājumu gatavošanas paradumus, iesakām pagatavot relišu. Relišs nāk no Indijas virtuves un raksturo aromātiskas, garšām bagātas mērces, kas gatavotas no smalki grieztiem vai kapātiem dārzeņiem. Ļoti labi sader ar dažādiem gaļas ēdieniem.

Šeit recepte, kā vari pagatavot gurķu relišu.

Nepieciešams:
2 kg gurķi
8 gb seleriju kāti
8 gb sīpoli (vidēji)
4 ēd.k. rupjā sāls
200g cukurs
6 ēd.k. milti
4 tējk. kurkuma
4 tējk. malts ingvers (var arī nedaudz mazāk)
200g 9% etiķis

Pagatavošana:
1) Gurķus, sīpolus un seleriju kātus sagriež sīkos gabaliņos.

 

2) Pārkaisa ar 2 ēdamkarotēm sāls, noslogo un atstāj uz nakti atsuloties.

3) No rīta atsevišķā traukā notecina un nospiež lieko šķidrumu (neizlej).

4) ½ glāzi no nolietā šķidruma ielej katlā. Tajā iemaisa sagrieztos notecinātos gurķus, sīpolus un selerijas.

5) Pievieno cukuru, parējo sāli, kurkumu un ingveru.

6) Pirms uzvārēšanās iecilā masā miltus, berot pa vienai ēdamkarotei, katru iemaisot atsevišķi. Tad maisa līdz masa sāk vārīties.

7) Tad samazina vārīšanās temperatūru. Vāra uz lēnas uguns apmēram 30 minūtes.

8) Skatās, lai sastāvdaļas ir mīkstas. Beigās pievieno etiķi.

9) Ja šķiet, ka masa sāk klūt par biezu, var pievienot nedaudz nospiesto sulu, kas noteikti vēl bija palikusi pāri.

10) Kad masa ir tīkamā biezumā, to pilda tīrās izkarsētās burciņās, aizvāko, apgriež uz vāciņa un apsedz.

! Sāls daudzumu var arī nedaudz samazināt, tāpat arī ingvera pulvera daudzumu.

Dalīties.

Atstāt Ziņu