Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Garšīgais kalendārs: Augusta labumi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pienācis pēdējais vasaras mēnesis – augusts. Laiks pārdomāt abos iepriekšējos mēnešos piedzīvoto, mazliet norimt pēc vasaras aktivitātēm, pavērot augusta zvaigžņotās debesis un iekšēji sagatavoties krāsainākā gadalaika – rudens atnākšanai. Ja līdz šim vēl neesi sākusi gatavot gardumus ziemai, pēdējais laiks ķerties pie gurķu skābēšanas, kabaču marinēšanas un ievārījumu vārīšanas.

 

KABAČI
Tie ir ķirbju dzimtas dārzeņi. Arī cukīni ir tas pats kabacis, tikai neliela izmēra un mazāk nogatavojies. Par cukīni ir pieņemts uzskatīt kabaču augļus, kas ir līdz 450 g smagi, ar maigu, plānu mizu un aizmetušies, bet neattīstītām sēklām, neatkarīgi no augļu formas un krāsas. Latvijas patērētāji vairāk iecienījuši kabaču ar gaišu, gaišu gandrīz baltu mizu. Citur Eiropā iecienīti ir zaļie kabači.

Kabači palīdz no organisma izvadīt lieko ūdeni, tādēļ to bieži vien uzturā izmanto tie, kas vēlas zaudēt svaru. Kabači satur ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus, C, B2 un PP vitamīnus. Kabačos ir magnijs, fosfors un kalcijs. Īpaši daudz tie satur varu.

Atceries! Visvērtīgākie ir tieši mazie kabači, kuri garums nepārsniedz 12 cm, bet diametrā 5 cm. Šādi nelieli kabači satur visvairāk vitamīnu.

Uzturā lielākā daļa cilvēku iecienījuši sautētus, vārītu vai ceptus kabačus. Taču tos var lietot arī svaigā veidā dažādos salātos. Tiem, kas vēlas zaudēt lieko svaru ieteicami tieši svaigi kabači. Šim nolūkam vispiemērotākie ir tieši jaunie un nelielie kabacīši. Kabačus ziemai marinē un no tiem gatavo dažādus salātus. Gardēži labprāt mielosies ar kabaču ievārījumu. Šos dārzeņus var sagriezt kubiciņos un sasaldēt, bet ziemā izmantot dažādu sautējumu un biezeņzupu pagatavošanai.

Dabas aptieka:
Kabači īpaši ieteicami cilvēkiem ar lieko svaru, sirds un asinsvadu slimniekiem, nieru slimniekiem, kā arī tiem kam ir kuņģa un zarnu trakta saslimšanas.
– Šie ķirbju dzimtas dārzeņi satur lielu ūdens daudzumu, maz kokšķiedru, tiem piemīt urīndzenoša un žultsdzenoša, vēderu mīkstinoša un zarnu peristaltiku veicinoša iedarbība.
– Kabači izvada no organisma lieko holesterīnu un lieko ūdens daudzumu, tāpēc mazina tūsku.
– Kabaču lapas līdzēs, ja moka muguras sāpes. Lapas sasmalcina un ar tām ierīvē sāpošās vietas.

Tavam skaistumam:
Kabači tāpat kā gurķi tiek izmantoti dažādām sejas maskām. Tie tonizē, balina un pabaro ar vitamīniem. Kabacis izlīdzina krunkas un mīkstina raupju ādu.

Tonizējoša kabaču maska. Kabačus sagriež gareniski plānās šķēlītēs. Liek uz sejas un kakla. Patur 20 min un pēc tam seju notīra ar nevārītu pienu.

Kabaču un olu maska nobriedušai sejas ādai. Olas dzeltenumam pievieno vienu tējkaroti kabaču sulas un sajauc putriņā. Masku uz sejas tur 15-20 minūtes. Tad to notīra, sākumā ar siltā ūdenī samērcētu vates tamponu, pēc tam aukstā.

Mitrinoša kabaču maska. Kabačus sarīvē uz smalkās rīves, pievieno masai nedaudz biezpiena un klāj uz sejas. Pēc 15 minūtēm masku noskalo.

Maigām pēdiņām. Cieto pēdu ādu var mīkstināt 30 minūtes pēdas paturot smalki sagrieztos vai sarīvētos kabačos. Pēc tam kājas jānomazgā un jāiesmērē ar krēmu.

 

ZIEDKĀPOSTI
Tie tiek uzskatīti par ļoti veselīgiem dārzeņiem. Uzturvērtības ziņā tie ir vērtīgāki par parastajiem kāpostiem. Pie tam, tajos esošās aminoskābes, atvieglo to sagremošanu. Ziedkāpostos ir magnijs, fosfors, kālijs, kalcijs un dzelzs, kā arī A, B1, B2, B6 un PP vitamīni. Tajos ir C vitamīns un folskābe, kas novērš mazasinību.

Uzturā ziedkāpostus lieto dažādi. Svaigā veidā tos izmanto salātos. No tiem gatavo dažādus sacepumus, sautējumus, tos pievieno zupām. Tos var fritēt, cept un tvaikot. Ziemai ziedkāpostus var marinēt. Saldētus ziedkāpostus var uzglabāt apmēram gadu.

Padoms namamātei:
– Lai ziedkāposti vārot neizšķīstu, brīdī, kad ziedkāposti sāk vārīties, ūdenim pievieno vienu tējkaroti citrona sulas, nedaudz citronskābes vai etiķa.
– Visveselīgāk ziedkāpostus ēst svaigā veidā. Pētījumi pierāda, ka vārot ziedkāposti zaudē vairāk C vitamīna, kā cepot uz pannas vai cepeškrāsnī.
– Ziedkāpostus jāuzglabā tumšā vietā, lai tie nekļūtu melni un rūgti.
– Lai ziedkāpostu garša būtu maigāka, tos jāvāra pienā.

Dabas aptieka:
– Ziedkāposti līdzīgi citiem kāpostaugiem satur vielas, kas var aizkavēt vēzi. Pēc zinātnieku domām bioloģiski aktīvās vielas, kas ir kāpostaugos, arī ziedkāpostos, darbojas dziļākā līmenī kā antioksidanti.
– Ziedkāpostos esošais C vitamīns nostiprina imunitāti, kavē iekaisumu slimību (poliatrītu) attīstību, labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību.
– Šajos dārzeņos esošais C vitamīns stiprina organisma aizsargspējas pret saaukstēšanās slimībām, nodrošina smaganu un zobu veselību, veicina brūču sadzīšanas procesu.

 

ĶIPLOKS
Tas jau kopš seniem laikiem ir visiecienītākais līdzeklis pret dažādām saslimšanām, kā arī lielisks garšaugs, kas piešķir ēdienam īpašu garšu. Senie romieši ķiploku atzina par spēka avotu un gara stiprinātāju, kas vairo drosmi. Ķiplokam tik raksturīgo smaržu piedod sēru saturošie organiskie savienojumi, kas labvēlīgi iedarbojas uz organismu. Tieši sēru saturošais savienojums allicīns spēj nogalināt ne tikai vienkāršos vīrusus, kas izraisa saaukstēšanās slimības, bet arī tuberkulozi un botulismu izraisošos mikroorganismus. Dažādi pētījumi pierāda, ka ķiploks ir spējīgs tikt galā pat ar tādiem mikroorganismiem, uz kuriem zāles vairs neiedarbojas. Allicīns palīdz atbrīvoties no liekā svara. Šis augs ir bagātīgs mangāna, selēna, B6 un C vitamīnu avots. Mūsdienās ir pierādīts, ka cilvēks, kas ķiploku savā uzturā regulāri lieto 4 gadus, pēc bioloģiskā vecuma novērtējuma ir 15 gadus jaunāks par saviem vienaudžiem.

Uzturā ķiploks lielākoties tiek izmantots kā garšaugs visa gada garumā. Ķiplokā esošās vielas ļauj to bez liekām problēmām uzglabāt ilgstoši. Ķiplokus var marinēt. Tos pievieno zupām, sautējumiem, sacepumiem, dažādām marinādēm, piena produktiem. Ķiplokus var kaltēt.

Atceries!
– Svaigi, saspiesti ķiploki oksidējas ar gaisu un kļūst zili. Tādēļ, ja neizmanto tos tūlīt, lai tie nekļūti zili, iemaisi tajos eļļu.
– Visvērtīgākie ir tieši svaigi ķiploki. Tajos ir visvairāk allicīna, kas apstrādes rezultātā ātri zūd. Tomēr svaigu ķiploku aromāts ir ļoti specifisks un spēcīgs. No tā atbrīvosies, ja pēc svaiga ķiploka ēšanas pakošļāsi pētersīļa lapiņu, citrona šķēlīti, kanēļa standziņu, vai iedzer 2-3 malkus piena.

Dabas aptieka:
Ķiploks ir unikāla dāvana, kas dota cilvēcei. 19. gs. oficiālā medicīna atzīst ķiploku kā ārstniecisku līdzekli, bet UNESCO kalendārā ķiploks ir iekļauts kā „svarīgs produkts cilvēka veselībai”. Ir izpētīts, ka ķiplokā ir vairāk kā 400 vielas, kuras ir vērtīgas cilvēka veselībai. Ķiplokos esošais selēns aizkavē novecošanu. Veselīgas ir ne tikai pašas ķiploku galviņas, bet arī vasarā zaļās ķiploka lapas, kuras var pievienot dažādiem salātiem un citiem ēdieniem.
– Pretaudzēju darbība. Pētījumos atklāts, ka ķiplokos atrodas vielas, kas ir aktīvas pret dažādiem ādas audzējiem.
– Ķiplokam piemīt pretiekaisuma, pretvīrusu un antibakteriāla iedarbība. Tajā esošās vielas ievērojami kavē iekaisuma procesu, mazina sāpes un iekaisumu, pat osteoatrīta un reimatoīdā atrīta gadījumā.
– Ķiplokus iesaka ēst cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu.
– Ķiploki palīdz aizkavēt aterosklerozes un citu sirds-asinsvadu slimību attīstību, kā arī samazina infarkta risku.  – – Šis augs stimulē gremošanas sistēmu un uzlabo ēstgribu.
– Ķiplokos esošais lielais joda daudzums veicina vielmaiņas uzlabošanos.
– Iesaka apēst 2 – 3 ķiploka daiviņas, lai novērstu galvassāpes un uzlabotu miegu.
– Ķiplokus lieto elpceļu infekciju, gripas. Atkārtotas saaukstēšanās, bronhiālās astmas ārstēšanai.

Atceries!
– Profilaktiskā nolūkā ik dienas būtu jāapēd 1-2 daiviņas svaiga ķiploka, ārstnieciskā efekta nodrošināšanai nepieciešamas vismaz 3 daiviņas. Tomēr ķiploki jāēd ar mēru. Apēstā izvade no organisma sākas jau pēc dažām stundām, tāpēc uzņemamā deva jāsadala vienmērīgi visas dienas garumā.
– Ķiplokus nav ieteicams lietot cilvēkiem ar kuņģa saslimšanām, aizkuņģa dziedzera, aknu, nieru, epilepsijas slimniekiem un grūtniecēm.
.

Tavam skaistumam:
Lai veicinātu matu augšanu, pagatavo novārījumu no nātru lapām, to nostādina divas dienas, izkāš. Pievieno dažus pilienus ķiploku sulas, notur novārījumu 24 stundas. Pēc katras mazgāšanas matus skalo ar šo novārījumu.
– Raupjai roku ādai līdzēs burkānu sula, kurai piejaukts olas dzeltenums un 2 pilieni ķiploku sulas. Visu klāj uz tīri nomazgātām rokām un tur 15 min. Noskalo un rokas ieziež ar krēmu.

 

BRŪKLENES
Augusta otrajā pusē, sūnu spilventiņos sagūluši, ogotājus priecēs sarkani brūkleņu ķekari, bet ziemas ievārījuma krājumi nav iedomājami bez vismaz pāris burkām brūkleņu-ābola ievārījuma. Brūklenes ir organiskām skābēm un minerālsāļiem bagātas ogas, kam piemīt baktericīdas un antiseptiskas īpašības. Tās uzlabo ēstgribu un palīdz kuņģim pārstrādāt ēdienu. Šajās ogās ir daudz C vitamīna, pektīnvielas, kālijs, miecvielas. Brūkleņu sēkliņās ir oemega – 3 taukskābes.

Uzturā liela daļa cilvēku brūklenes izmanto ievārījuma gatavošanai. Brūklenes vāra kopā ar āboliem, bumbieriem, plūmēm. Taču brūklenes var arī marinēt, tās var pievienot dažādiem augļu salātiem. No tām gatavo desertu, mērces zivju un gaļas ēdieniem. Brūklenes tāpat kā pārējās ogas var uzglabāt saldētas.

Dabas aptieka:
Ārstniecībā izmanto ne tikai ogas, bet arī brūkleņu lapas.
– Brūklenes ir efektīvs sviedrēšanas līdzeklis, tāpēc tiek izmatots saaukstēšanās un dažādu vīrusu slimību profilaksei.
– Brūkleņu ogas pazemina asinsspiedienu, lieliski šķīdina žultsakmeņus un nierakmeņus.
– Kaltētu brūkleņu lapu un ogu pulveris aptur asiņošanu, bet lapu un ogu tēja ārstē nervozitāti, klepu, bronhītu un kašķi.
– Brūklenes palīdz pret drudzi un iekaisumiem.
– Ar ūdeni un medu sajauktu brūkleņu sulu lieto, lai ārstētu saaukstēšanos, galvassāpes un aizcietējumus. Šis dzēriens palīdz atkopties pēc slimībām.
– Brūkleņu mētru tēja mazina kaulu un locītavu sāpes un ir efektīvs līdzeklis cīņā pret reimatismu.
– Saspiestu brūkleņu ogu kompreses izmanto krūts un ādas vēžu ārstēšanai.

Tavam skaistumam:
– Āda atgūs svaigumu, ja 15-20 minūtes uz sejas paturēsi sasmalcinātas brūklenes. Pēc tam nomazgā seju ar remdenu ūdeni.
– Trauslus nagus var stiprināt, nagu pamatni iesmērējot ar saspiestām brūkleņu ogām.

 

Izbaudi pēdējo vasaras mēnesi! Izgaršo to līdz pēdējai kripatai! Mielojies ar gardumiem, kas piebrieduši dārzos, laukos un mežos! Smelies prieku saulainajos rītos un gremdējies pārdomās, raugoties augusta zvaigžņotajās debesīs! Rudens atnāks ar jauniem gardumiem, sajūtām un piedzīvojumiem.

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu