Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Lolitas Neimanes devīze – ‘Mazāk ēst, vairāk kustēties’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

rofesija, kurā viņa darbojas, Latvijā ieviesusies salīdzinoši nesen un tieši Lolita ir tās pamatlicēja. Mūsu šīs nedēļas sarunu biedre ir uztura speciāliste LOLITA NEIMANE. Saruna ar viņu šobrīd ir tieši laikā, jo vasarā daudz rūpīgāk sākam domāt par savu ķermeni.

Kāda ir tava laba rīta formula?
Ja ir saulīte, tad jau uzreiz ir labāks noskaņojums. Šobrīd ir tieši tāds laiks, tāpēc to izbaudu.
Jau daudzu gadu garumā, mans rīta rituāls ir glāze ūdens. Pēc tam seko krūze gardas un labas rīta kafijas. Pa dienu kafiju principā nedzeru, bet no rīta gan man vajag to kafijas smaržu… Tās tad arī ir manas brokastis. Un tā iesākas mana diena.

Lietas, cilvēki vai vietas, kas Tevi iedvesmo?
Man ļoti patīk Latvija, Rīga. Es esmu arī daudz ceļojusi un visur ir skaisti, bet es tomēr nevarētu dzīvot nekur citur. Vasarā mana īpašā vieta ir Ziemupe – tā atrodas starp Liepāju un Pāvilostu. Jau no 91. gada tā ir vieta, kur pavadu vasaras. Arī maniem bērniem tā ir vieta, ar ko asociējas brīvdienas,vasara. Kas īpaši, mans jaunākais dēls tur iepazinās ar savu topošo sievu un arī precēsies Ziepumē. Tā mums ir tāda īpaša vieta.

Tavs pēdējā laika labākais atklājums?
Šobrīd esmu aizrāvusies ar “Brīvība piecdesmit nokrāsās”, triloģijas trešo grāmatu, bet pašlaik vēl par to nevaru komentēt, jāizlasa viss, lai apkopotu domas. Apmeklēšu arī Eric Clapton koncertu, tas noteikti būs skaisti (šobrīd, kad saruna  tiek publicēta, koncerts jau ir noticis).

Tagad ir tas laiks, kad novērtēju to, ko dod skaists dārzs. Jaunībā jau nelikās, ka kas tāds vispār aizraus un interesēs, tomēr tagad liekas skaisti. Es visu izaudzēju no sēkliņas, tas ir īpašs process. Esmu aizrāvusies ar puraviem, to man ir tik daudz, ka vēl tagad no iepriekšējās sezonas stāv pilna saldētava.

Pabeidz teikumu: Sievietespasaule ir…
…mīlestība.

Bez kā nav iedomājama tava vasara. Ko tu ieteiktu darīt, redzēt vai kur pabūt?
Man šī vasara būs nedaudz atšķirīga, jo būs diezgan daudz laika jāpavada pie datora, strādājot. Bet nekas, atradīsies laiks arī atpūtai.

Vasarā ir jāatpūšas, jāuzkrāj spēki rudenim un ziemai. Nevajag tik daudz skriet un nostrādāties. Nesen biju Spānijā un novēroju viņus… Jā, nu ir tie dienvidnieki smaidīgāki par mums. Nedomāju, ka citās vietās ir vieglāk kā pie mums, bet cilvēki spēj arī mierīgi pastaigāties, pasmaidīt. Mums arī tas jāiemācās.

Vasarā ir jādodas ārā, jāstaigā kājām, jābauda daba. Varbūt ne katram ir savs mājas pagalms vai dārziņš, bet parki un jūra mums pieder visiem vienādi, tāpēc nekādu atrunu, ka nav kur izbaudīt dabu!

Kā tu nonāci līdz savai profesijai? Vai tas bija apzināts lēmums jau no bērnības vai dzīve tā iegrozījās, ka te nonāci?
Jaunībā bija laiks, kad biju apaļīga. Jau no galvas zināju Pola Brega grāmatu “Badošanās burvestības”. Tā var teikt, ka lēmums apgūt ko tādu, sākumā bija personisks.  Bet tad jau studiju procesā, interese kļuva arī profesionālāka.

Man patīk tas, ka savā darbā spēju bez ķirurģijas vai medikamentiem cilvēkiem palīdzēt, tad ir gandarījums. Es redzu, ka cilvēks paliek laimīgs. Es nerunāju par gadījumiem, kad ir neliels liekais svars, bet par gadījumiem, kad tās jau ir nopietnākas veselības problēmas. Tas, ko gribas panākt ir, lai cilvēkam nav grūti. Lai domāt par uzturu nav nasta, bet dzīvesveids.
10 gadu laikā, principā esam Latvijā ieviesuši jaunu profesiju – uztura speciālists. Atceros, pirmajā gadā bija tikai kādi pieci stundenti, bet nu jau esam izauguši līdz asociācijai.

Vasara ir laiks, kad rūpīgāk sākam pievērsties savam ķermenim. Kādus padomus tu varētu sniegt un kā pati rūpējies par savu ķermeni?
Es nepateikšu neko revolucionāru, bet vienīgā un īstā devīze ir – mazāk ēst, vairāk kustēties! Visu mūžu uzturēt ķermeni slaidu nav viegli. Ar gadiem vielmaiņa paliek lēnāka  un nav enerģijas izkustēties.
Arī es domāju par to, ko ēdu un mēģinu atrast laiku fiziskām aktivitātēm.

Kas ir tavi vasaras “top” ēdieni? Varbūt vari padalīties ar kādu recepti?
Pirmkārt – zaļumi. Un te nevaru izdalīt ko vienu, tie tiešām ir visi zaļumi. Pēc tam seko dārzeņi (man pašai  siltumnīcā jau paradījušies pirmie guķīši un būs tomāti). Un pēc tam jau sekos ogu laiks. Manuprāt, mūsu ogas ir liela bagātība.

Paniņas. Es zinu, ka daudzi saka, ka viņiem negaršo paniņas, jo tās ir atmiņā no laikiem, kad vēl nebija tik gardas. Tagad gan tās ir brīnišķīgas! Var, piemēram, piemest klāt ogas un vaniļu un sanāk gards ēdiens.

Maizes cepšana. Ar savu cepto maizi esmu cienājusi gan savus draugus, gan augstākus viesus, kādos pasākumos. Man ir viens ieraugs, ko turu ledusskapī un tad, apmēram reizi nedēļā izcepu maizīti. Tas, ko es noteikti gribētu,  ir maza maizes abriņa. Tad šķiet, šis process kļūtu vēl īpašāks.
Tas tiešām nav sarežģiti. Maizes ierauga recepti var atrast internetā. Un, kas svarīgi, nav nepeiciešama nekāda speciāla maizes cepamā mašīna, var izcept cepeškrāsnī. Noteikti iesaku pamēģināt to izdarīt arī citiem.

Dalīties.

Atstāt Ziņu