Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

No māla līdz tortēm

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Uh! Nevar būt, ka tā ir kūka? Un tas viss ir ēdams?” – tāda bija mūsu reakcija, draugiem.lv nejauši uzduroties bildēm, kurās redzamas Zanes Valaines neticami skaistās tortes. Tajās teju vai uzplaukst koši ziedu raksti un pa tortes glazūru draiskuļo dzīvespriecīgi multfilmu varoņi. Nolēmām – mums ir jāiepazīstas ar šo gardumu meistari!

Pastāsti, ar ko Tu šobrīd savā dzīvē nodarbojies?
Cepu tortes un audzinu savu divarpus gadus veco dēliņu. Nekam citam šobrīd laika neatliek.

Kā Tu sāki nodarboties ar kūku cepšanu?
Cik es sevi atceros, ar mākslu esmu saistīta visu savu mūžu. Esmu mācījusies Aizkraukles mākslas skolā, kur ieguvu prasmes un izkopu māksliniecisko redzējumu. Tad  viss ievirzījās tā, ka man sāka patikt darboties ar mālu. Sāku veidot figūras. Katru gadu notiek mākslas dienas un šo mākslas dienu ietvaros notika arī mana izstāde. Tajā varēja apskatīt manis taisītās dekoratīvās maskas. Bet ar to arī viss apstājās, jo es nevarēju atrast tām pielietojumu. Tā pagāja gadi, apprecējos un piedzima dēliņš. Un kā jau visiem jaunajiem vecākiem, pirmos mēnešus bērniņam gribas atzīmēt, jo katrs pirmais mēnesītis liekas kā dzimšanas diena. Tā nu mēs katru mēnesi pirkām kūciņu, pasēdējām, pasvinējām. Bet tad kad bērniņam bija jau 5 mēneši, es sāku domāt par to, kāpēc jāpērk veikalā torte, ja es varu uzcept pati! Pamēģināju, bet nebija diez ko garšīga, jo viss nāk ar praksi. Tā arī viss sākās. Sāku cept tortes. Iestājās tāds kā azarts, ka gribas uztaisīt garšīgu torti. Pirmā nesanāca. Mēģināju, mēģināju un nākamās sāka sanākt garšīgas. Tad sāku skatīties internetā visādas bildītes, kā Amerikā un Anglijā taisa tortes. Tas mani ļoti aizrāva un man pašai arī gribējās pamēģināt. Meklēju internetā informāciju, kādu vien varēja atrast. Sanāk, ka viss notika pašmācības ceļā. Tā arī tas viss aizsākās.

Cik ilgu laiku jau Tu ar to nodarbojies?
20. maijā, kopš es uzcepu pirmo torti, palika divarpus gadi.

No kā tu taisi kūku rotājumus?
No marcipāna, cukura mastikas un šokopana. Kādreiz mēģināju darboties ar šokopanu – tā ir tāda plastiska masa, kas man it kā patika un kādu laiciņu apmierināja, bet tad kad gribējās kaut ko foršāku pamēģināt, tad tas šokopans sašaurināja man darbības loku. Gribēju vairāk krāsas, padarīt tortes spilgtākas, bet ar šokopanu tas nebija iespējams. Sāku meklēt kaut ko citu. Un tad atklāju, ka var to pašu un vēl labāku rezultātu iegūt ar cukura mastiku – tas ir tā kā plastilīns, tikai elastīgāks. To var pirkt arī gatavu, bet es taisu pati. Un tā arī pie tās es paliku.

Tev vispār patīk ēst gatavošana?
Es neteikšu, ka nepatīk. Cik es atceros, vienmēr bērnībā bija tā, ka līdzko gribējās kaut ko garšīgu, tad skatījos, kas mājās ir – parasti tie bija milti un cukurs. Tā nu es taisīju cepumiņus. Es uz to saldo pusi esmu jau no bērnības. Gaļas ēdienus es taisu vairāk tā kā dzīvošanai, bet vairāk man patīk tieši saldos taisīt – cepumus, tortes.

Kādos gadījumos tortes visvairāk pasūta?
Visbiežāk pasūta bērniem. Torte arī ir laba kā dāvana – eksluzīva dāvana. Citreiz ir tā, ka cilvēks  grib kaut ko īpašu uzdāvināt, bet nezin ko. Un tad pasūtot pie manis, pastāsta apmēram kāds tas cilvēks, kam grib dāvināt kūku ir, kas viņam patīk. Tad nu es parasti attēloju kādu hobiju, aizraušanos. Patīk arī ziedi. Katrs cilvēks ir atšķirīgs, tāpēc katra torte ir individuāla. Var arī taisīt figūriņas pēc līdzības. Tad man iedod fotogrāfijas, un es izveidoju tortes pēc līdzības.

Tev parasti taisot torti sanāk ar pirmo reizi, var arī ir nācies taisīt divas reizes?
Nē, es netaisu divreiz. Pati kūka jau sanāk vienmēr. Citreiz dekorējums nesanāk tā kā gribās un tad es mēģinu defektu izveidot par efektu.

Cik tad īsti vajag vienai tortei laiku, lai to uzceptu un izdekorētu?
Paiet vesela diena. Jo ir visādi sagatavošanas darbi. Bet, ja vajag, varu arī dienā uzcept trīs tortes – skatoties pēc sarežģītības pakāpes.

Ir bijuši kādi savdabīgi pasūtījumi?
Katrs ir savdabīgs un ekskluzīvs, tieši konkrētam cilvēkam domāts. Taču kopumā, ir interesantas vecpuišu un vecmeitu ballītes tortes, kur tiek attēlotas interesantas pretējā dzimuma ķermeņa daļas (smejas).

Kur Tu smelies iedvesmu kūku rotājumiem?
Pašai ir laba fantāzija. Citreiz ir tā, ka bērni jau zina, kas viņiem patīk. Bērniem tagad ir aktuāli multfilmu varoņi.

Kura izejviela, cepot kūkas, visvairāk tiek izmantota?
Cukurs, milti.

Tortēm parasti visām ir vienāda recepte, vai tā atšķiras?
Es atļauju izvēlēties, kas garšo. Jo cilvēkiem ir dažādas gaumes. Taču kopumā, ir dažādi biskvīti un tad es ļauju izvēlēties, ko ielikt iekšā, piemēram, biezpienu vai šokolādes krēmu. Tas ir tīri no gaumes.

Kā Tevi var atrast?
Visi mani meklē caur draugiem.lv. Tā ir mana lielākā reklāma.

* Ja arī tevi ieinteresēja Zanes ceptās tortes, tad meklē viņu http://www.draugiem.lv/zanestortes

Dalīties.

Atstāt Ziņu