Copyright © 2010 Sievietes Pasauleizdrukāts no SievietesPasaule.lv
![]()
Pavasara ūdens ar pievienoto vērtību – bērzu sulas
Pavasaris ir laiks, kad no dabas varam paņemt maksimāli daudz mūsu veselībai. Šis gada periods saistās ne tikai ar zaļumiem un dažādiem diedzējumiem uz palodzes un mūsu šķīvī, bet arī ar svaigām kļavu un bērzu sulām. Bērzu sulas ir plaši pielietojamas. Tās var izmantot arī skaistumkopšanā losjona vietā, ēdiena gatavošanai un pat iegūt šampanieti. Ne velti vēsturē vācbaltiešu luterāņu mācītājs un kultūrvēsturnieks Augusts Bīlenšteins tās nosauca par trešo latviešu nacionālo dzērienu (pēc alus un miestiņa). Ūdens ar pievienoto vērtību Bērzu sulas sastāvs ir ļoti līdzīgs no siltajām zemēm nākušajam kokosriekstu ūdenim – tā satur olbaltumvielas, elektrolītus, aminoskābes (piemēram, citrulīnu, glutamīnu, aspargīnu, izoleicīnu, fenilalanīnu u.c.) un virkni vērtīgu minerālvielu – tajās ir salīdzinoši daudz kālija, kalcija, magnija, kā arī mikroelementu – cinka un dzelzs, kā bieži vien trūkst Latvijas iedzīvotāju uzturā. Tomēr bērzu sulā ir viena viela, ko nav iespējams atrast kokosriekstu ūdenī. Tas ir saponīns – glikozīds, kuru varam atrast arī citās augu drogās kā, piemēram, žeņšeņa saknēs, kosu lakstos, gaiļbiksīšu saknēs, lakricā u.c. Bērzu sulā esošie saponīni spēj mazināt paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, nodrošina ūdens un minerālvielu maiņu, kā arī tiem ir pretiekaisuma iedarbība, tādējādi tie piedalās arī imunitātes stiprināšanā. Papildus tajā esošās vielas uzlabo aknu darbību, novērš aizcietējumus, galvassāpes, blaugznas un ādas slimības, piemēram, ekzēmu. Kā arī tā darbojas kā diurētiķis jeb urīndzenošais līdzeklis. Tomēr ar bērzu sulām jāuzmanās cilvēkiem, kuriem ir kāda nieru saslimšana, ascīts, problēmas ar aknām (piemēram, aknu ciroze) vai sirdi (piemēram, sirds mazspēja). Šajos gadījumos papildu palielināta šķidruma uzņemšana nebūtu vēlama un varētu izsaukt negatīvu efektu, piemēram, veicināt šķidruma aizturi organismā, kas var rezultēties ar tūsku. Savukārt cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem nevajadzētu daudz dzert saraudzētas sulas, jo tajās ir ļoti liels daudzums organisko skābju. Papildus minerālvielām, bērzu sulā atrodas arī dabīgie cukuri, kas piešķir tām patīkami saldeno garšu. Galvenie sastāvā esošie cukuri ir fruktoze un glikoze, kuru kopējais daudzums var būt robežās no aptuveni 8 līdz 15 gramiem uz litru – glāze (250ml) saturēs aptuveni 55 kcal. Šeit jāatceras, ka cukurs ir un paliek cukurs, tāpēc cilvēkiem, kam ir nosliece uz aptaukošanos, šo sulu neierobežotā daudzumā dzert nevajadzētu. Svaigas vai raudzētas? ATSLĒGVĀRDI:
|