Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Gandrīz ideālas vakariņas: ceturtais vakars

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mūsu ‘Gandrīz ideālu vakariņu’ maratons rit pilnā sparā. Nupat jau pavadījām ceturto šādu vakaru. Izmēģinām šo pasākumu, lai saprastu cik viegli vai grūti ir tiem, kas piedalās šajā TV šovā. Tas nav nemaz tik viegli, nieka pāris stundās pagatavot veselus trīs ēdienus. Ceturtajā vakarā ciemojāmies pie portāla reklāmas speciālistes Janas Makojevas, tad nu lasi, kā mums gāja.

Jana Makojeva:
Gatavojoties vakariņām ļoti bieži mainīju plānoto ēdienkarti, jo mani ierasti gatavotie ēdieni nelikās šo vakariņu cienīgi. Man bija svarīgi, lai tas ne tikai garšotu labi, bet arī izskatītos gaumīgi. Atmiņā pārcilāju dažādus ēdienu, ko esmu gatavojusi citām svētku reizēm un pēc kārtīgas plānošanas arī nokļuvu pie savas gala ēdienkartes – pieturēšos pie klasikas un tomēr pasniegšu mūsmāju klasiskos ēdienus.

Par pašu vakaru un ēdieniem man satraukums nebija, vairāk biju norūpējusies par to, kur izmitināt meitenes un ko darīt ar galdu. Ņemot vērā, ka tagadējā dzīvoklī esmu ievākusies samērā nesen, tad galda man nav un tas arī bija tas lielākais bieds. Gluži uz grīdas savus ciemiņus sēdināt nevēlējos, lai gan tas jau mūsdienās ir stilīgi, tāpēc rūpīgi padomājot man nācās likt lietā iztēli, dzīvoklī pieejamos materiālus un uzmeistarot glītu galdiņu, es teiktu – sanāca.

Teikšu, ka pati nevarēju sagaidīt savu vakaru, man patīk gatavot, patīk uzņemt ciemiņus tāpēc man šis vakars bija īsts baudījums. Vakara gaitā uzspēlējām „Mēmo šovu”, izķēmojāmies un izsmējāmies un tas, manuprāt, arī bija manu vakariņu mērķis – viegla, nepiespiesta atmosfēra ar priecīgiem un labi paēdušiem ciemiņiem. Protams, ka vienmēr var labāk, taču es visnotaļ esmu gandarīta par paveikto!

Un te nu ir manu piedāvāto ēdienu receptes:
Uzkoda – Svaigo šampinjonu salāti
Pamatēdiens – Mūsmāju klasika – cūkgaļa ar kartupeļiem
Saldais – Vieglā biezpiena jogurta kūka

Līga Rozentāle:
Šīs šajā pasākuma sērijā bija pēdējās vakariņas, kurās varu laiski baudīt un izgaršot. Nākamais -noslēdzošais ‘Gandrīz ideālo vakariņu’ pasākums- notiks pie manis. Un meitenes, tai skaitā Jana, ir uzlikušas ļoti augstu latiņu, kurai man nāksies turēt līdzi. Uztraukusies esmu ne pa jokam.
Janas vakariņas atcerēšos ar brīnumgardo kūku. Svaiga, ne pārāk salda un ne pārāk sātīga ogu-jogurta-biezpiena kūka – tā šajā vakariņu maratonā ir viennozīmīgi kļuvusi par manu mīļāko ēdienu. Kā jau Janai teicu- es varētu to ēst kaut vai kastēm! 🙂
Ar uzkodu Jana gan nepārsteidza – visās vakariņās līdz šim vēderu iesildīšana uzsākta ar salātiem (kas laikam nozīmē- man būs jāizdomā kas cits!). Tomēr salāti bija svaigi un īsti piemēroti karstai dienai. Vienīgi es tajos varētu iztiktu arī bez šampinjoniem.
Otrajā Jana piedāvāja ēdienu, kuru diezgan bieži gatavojot ikdienā. Te nu gan garšas kārpiņām bija ko priecāties. Gaļa izcepta mīksta un sulīga – pati kusa uz mēles. Turklāt ļoti garšīga mērce! Līdz šim baidījos kreptīgos ēdienos iekļaut medu, bet šajā mērcē tas darīja brīnumus! Šo recepti noteikti aizņemšos. Man pat garšoja ceptie kartupelīši, lai gan parasti neesmu īpašā sajūsmā par ceptiem kartupeļiem un labāk mīlu tos pagatavot citādi. Bet, ja gatavots ar mīlestību, tad it viss sanāk garšīgi! 🙂
Par vakara izklaidi Jana bija izvēlējusies veco labo ‘Mēmo šovu’. Ne velti saka -viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Un trāpīts desmitniekā-  gan labu garastāvokli sasmēlāmies, gan uzēstos vēderiņus izkustinājām.

Zane Zvejniece:
2, 5, nē, kādas 10 reizes Jana nāca uz darbu un teica, ka esot pārdomājusi receptes. Bija pat reizes, kad viņa vienas dienas laikā paspēja vairākas reizes paziņot par to, ka atkal un atkal ir izdomājusi un pārdomājusi, ko gatavos. Tad nu nevarēju vien sagaidīt, kas no tā visa sanāks 🙂
No rīta Jana bija mierīga un sapratu, viss būs labi, Jana zina, ko dara, ēst gatavošana viņai nav sveša un viņa nesatraucas par to, ka kas nesanāks.

Tad nu par ēdieniem:
Salāti- īsti vasaras salāti, tikai kaut kas interesantāks un raibāks, kā, piemēram, tomātu/gurķu salāti. Man patika, ka salātos bija šampinjoni un liels daudzums diļļu. Jā, ja tieši diļļu būtu mazāk, tad tie vairs nebūtu tik garšīgi.
Pamatēdiens- Kartupeļi…mmm. Tiešām ļoti labi pagatavoti. Nezinu, varbūt tāpēc, ka ikdienā ļoti reti ēdu kartupeļus , man tas likās tāds gardums, vai tie vienkārši tiešām bija ļoti garšīgi. Un pluss Janai arī par gaļas cepšanu, man tas liekas ne vieglākais ēdiens, ko gatavot.
Saldais – tieši tik garšīgs un viegls, lai to ēstu un ēstu… Tā kā man garšo biezpiens, tad patika, ka kūkā tas tiešām bija jūtams, ka tā nebija tikai jogurta kūka. Tiešām ļoti garšīgi.

Arī par visu vakaru ir tikai labas sajūtas. Un, Janas piedāvātā izklaide, kas pēc viņas vārdiem ir klasika(man gan likās, ka tā vairs nav klasika, jo sen nebiju to spēlējusi), protams, izraisīja daudz smieklu un jautru brīžu. Ja runājam par vakara kopējo sajūtu, tad gribas teikt – tā bija tāda kā ciemošanās pie sen neredzētas draudzenes, kad gribas viņu vienkārši satikt, parunāt un būt tur..tajā mirklī un tajā vietā…
Paldies par jauko vakaru, Jana!

Annija Goldberga:
Vakars pie Janas bija mīlīgs, omulīgs, slinks.

Salātiņi ar sojas mērci un rīvētu cieto sieru, kopā ar pārējām sastāvdaļām, pamodināja garšas kārpiņas nākamajam baudījumam.
Vēl tagad atceros fantastisko maigo cūkgaļu medus mērcē, kas, izrādās, ir visai vienkārši pagatavojama. Man vispār ļoti garšo gaļa + saldas mērces vai augļi, un šis bija tik garšīgs, ka kaut kur mutes kaktiņā palika kāre pēc vēl vienas porcijas 🙂 Tas noteikti ierindosies manā ēdienkartē.
 
Mēmais šovs, par spīti Sīmanim (vecītim, kas atved slinkumu un laiskumu), kas pinās pa kājām un karstajam vakaram, bija atdzīvinošs un azartisks, vispār nesaprotu, kādēļ šis aizraujošais izklaides veids ir beidzamajā laikā pazudis no ballīšu aktivitātēm, laikam cilvēki pāriet pie smadzeņu trenēšanas spēlējot galda spēles 🙂

Janas pasniegtais gruzīnu vīns bija ļoti gards, maigs, ar tīkamu pēcgaršu, un pie otrā ēdiena ļoti labi gāja klāt, nemaz nerunājot par skaistajām bezizmēra glāzēm, kurās, ieklausoties var sadzirdēt savu atbalsi :))
Saldais ēdiens mani pārsteidza, jo, līdz šim baudītais lika sagaidīt kaut ko klasiskāku, garšu ziņā pikantāku 🙂 Bet šajā vakarā mums atklājās Janas maigākās puses – vieglā  jogurta biezpiena kūka bija .. nu… neizsakāmi laba. Bezgala maiga, saldums bija tieši tik daudz cik vajag, biezpiens ar jogurtu tik labi harmonizēja, ka es biju pārsteigta, jo patiesībā man negaršo ne biezpiena, ne jogurta tortes, bet šī lika pārskatīt manu pārliecību. Tā garšoja tā, it kā otrreiz kaut ko tādu vienkārši nevarētu uztaisīt. Ceru, ka kļūdos 🙂
Paldies, Jana, par garšu vakaru!

Līga Ozoliņa:
Vakar ciemojoties pie Janas pieķēru, ka ar zināmu žēlumu jau sāku domāt par to, ka nākamnedēļ būs pēdējā mūsu Gandrīz ideālo vakariņu vakarēšana. Katrā no tām ir bijusi ne vien atšķirīga ēdienkarte, bet arī atmosfēra, kas, neraugoties uz to – mierīga vai nebēdnīgi jautra, ir bijusi tieši laikā tam konkrētajam brīdim.

Pie Janas ieradāmies nedaudz sagurušas no ikdienas darbiem un arī no tveicīgā vasaras karstuma. Tas gan nebija mazinājis manu apetīti, ko vēl pastiprināja sarkanvīns. Jana solīja, ka cienās ar ēdieniem, kas viņas mājās kļuvuši par klasiku, līdz ar to garantēja, ka noteikti būs izdevušies.
Uzkodā bija zaļo salātu kārtojums ar svaigiem šampinjoniem un sojas mērci. Uzreiz teikšu, ka kombinācija bija ļoti interesanta, vienīgi mērce man šķita varbūt nedaudz par asu. Mans atklājums bija svaigiem šampinjoni, jo man šķita, ka tos pirms ēšanas obligāti ir termiski jāapstrādā. Bet izrādās, ka tos var arī svaigus ēst!
Ņemot vērā, ka visu dienu biju iztikusi vien ar uzkodām, priecājos par sātīgu otro ēdienu – ceptām cūkgaļas šķēlēm, apceptiem jaunajiem kartupelīšiem  un sautētām zaļajām pupiņām. To visu lieliski kopā savilka izcilā mērcīte. Sākām jau minēt dažādu gatavo veikala mērču variantus, taču izrādījās, ka pats savām rociņām no pavisam vienkāršām sastāvdaļām var tādu pagatavot!
Tad jau tieši laikā arī bija neliela izkustēšanās – kalorijas dedzinājām, ļoti ilustratīvi rādot Mēmo šovu un skaļi smejoties (ļoti efektīvi!).
Pēc tam jau malkojām gruzīnu vīnu, nodevāmies dažādām sarunām un baudījām Janas sagatavoto saldo – jogurta-biezpiena kūku, kas bija gaisīga un viegla un ne pārmēru salda. Tieši laikā tik siltai dienai!
Tas, kas priecēja, dodoties mājās bija viegla, nevis pārēšanās sajūta!  

 

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu