Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Iemācies pagatavot ‘Pērtiķu maizi’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

eklējot atbildi, kāpēc šo maizi sauc par Pērtiķu maizi atradu divus variantus:
Viena versija esot tāda, ka šī maize līdzinās baobaba augļiem ko ir iecienījuši pērtiķi, bet otrs variants šīs maizes nosaukumam ir pavisam vienkāršs – šo maizi ēd, laužot nost pa gabaliņam.

Sastāvdaļas:
1/2 paciņa sausā rauga( vesela paciņa 11g)
100ml piens
1 ola
150g skābais krējums
1 ēd.k cukurs
1 tēj.k sāls, bet būtībā sāls un cukura daudzums atkarīgs no tā kādu maizi cepam –saldu vai sāļu
100g sviests vai margarīns
sezama sēkliņas apviļāšanai
ap 150g siers, 50g mīklā un 100g pildījumā, bet var likt tikai mīklā
ap 300g milti

Pagatavošana:
50ml siltā pienā iemaisām raugu un 1 tēj.k cukuru. Apsedzam un ļaujam pacelties.

Olu viegli sakuļam ar sāli, pārējo cukuru, krējumu un rīvētu sieru. Pievienojam pacēlušos raugu. Beram klāt miltus. Beram lēnām, mīcām un skatāmies līdz mīkla vairs nelīp pie rokām.

Ieeļļojam trauku kur raudzēsim mīklu, liekam iekšā mīklu, apsedzam trauku ar pārtikas plēvi un raudzējam siltā vietā apmēram 1 stundu, līdz mīkla dubultojusies.

No uzraudzētās mīklas veidojam bumbiņas maza mandarīna lielumā. Katru bumbiņu saplacināju, ieliku sieru un savēlu atpakaļ bumbiņu. Man sanāca 15 bumbiņas.

Izkausējam sviestu.

Katru bumbiņu apviļājam sviestā, tad sezama sēkliņās. Liekam cepamtraukā. Atlikušo sviestu pārlejam pāri mīklas bumbiņām, kas jau cepamtraukā.

Trauku ar bumbiņām liekam maisiņā un siltā vietā uz 40 minūtēm.

Pēc tam cepam ap 200 grādiem aptuveni 20-30 minūtes, līdz maize ir skaisti brūna.
Maize ir ļoti maiga, mīksta, pūkaina. Viegli atdalās visas daļas. Laužam un ēdam.

Siera pildījuma vietā var likt ko vēlas – saldu, sāļu vai arī nelikt neko.
Bildēs ir divu veidu maize, viena ar siera pildījumu, bet otra ar mīcītu kartupeļu pildījumu.

Dalīties.

Atstāt Ziņu