Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Sēnītes ar šokolādes cepurītēm

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sastāvdaļas:

Mīklai:
1/2 glāze skabais krējums
100g sviests vai margarīns
1 maza ola
1 glāze cukurs
1/2 glāze kartupeļu ciete
1/4 tēj.k soda dzesējam ar 1/3 tēj.k etiķi (uzlejam)
milti tik,l ai mīkla ir mīcāma un nelip pie rokām (ap 400g)
Pēc vēlēšanās pievienojam garšai-vaniļas cukuru, vai citrusa miziņu, vai kādu esenci, piemēram ruma, mandeļu utt.

Cukura sīrupam ar ko līmēsim kopā:
5 ēd.k cukurs
2 ēd.k ūdens
Vēl: magones un šokolāde dekorēšanai. Bet es šokolādes vietā izmantoju pašgatavotu šokolādes glazūru. Tālak būs minēts kā to pagatavot.


Gatavojam mīklu:

Mīkstu sviestu, kas pastāvējis istabas tempertūrā putojam ar cukuru, tad pievienojam olu un turpinam putot līdz krēmīgai masai. Pievienojam skābo krējumu un joprojām putojam. Pievienojam dzesēto sodu, kartupeļu cieti un saputojam. Tālāk beram klāt miltus un maisām, mīcam līdz mīkla ir maiga, bet nelīp pie rokām. Mīklai nav jabūt miltainai, sausai.

Veidojam bumbiņas (mazliet mazākas kā valrieksts) priekš cepurītēm. Katru bumbiņu mazliet saplacinam un uztaisām viducī bedrīti, kur vēlāk stiprināsies kājiņa.
Veidojam kājiņas, tādas kā konuss. Mīklu kājiņām es ņēmu mazāk kā priekšs cepurītēm.
Lai vienādā daudzumā būtu gan cepurītes, gan kājiņas es darīju tā, ka uztaisīju vienu cepurīti, tad vienu kājiņu,tad atkal cepurīti, tad kājiņu.

Liekam uz cepamās plāts, kur ieklāts cepamais papīrs un cepam iepriekš uzsildītā (ap 180 grādiem) cepeškrāsnī un cepam apmēram 15 minūtes. Precīzi nepateikšu, bet piepaceļot, un paskatoties cepumu apakšu, kad jau redzams brūnums, ņem ārā.

Kad visi cepumi izcepti, vārām cukura sīrupu – līmi ar ko līmēsim.
Ieliekam nelielā katliņā vai pannā cukuru un ūdeni, vārām kādas 10 minūtes, tad nogriežam ļoti, ļoti mazu uguni, bet neslēdzam ārā. Mērcējam kājiņas galu sīrupā un liekam klāt pie cepurītes, kur bedrīte. Atstājam ar cepurīti uz leju, lai sastingst.
Pēc tam ar šo pašu sīrupu mērcējam kājiņas apakšu, tad liekam to magonēs, atstājam uz cepurītes.

Ņemam šokolādi izkausējam un mērcējam tajā sēnīšu cepurītes. Liekam uz restītes,lai sastingst.
Šokolādes vietā var ņemt (kā es izmantoju) 5 ēd.k cukuru,2 ēd.k kakao, 1 ēd.k sviestu un 2 ēd.k ūdeni. Šo visu karsējam uz pannas un maisām kādas 7 minūtes līdz sabiezē sīrupā, līdzīgi kā veidojas karamele. Turam šo glazūru uz ļoti mazas uguns un mērcējam cepurītes. Liekam uz restītes.

Lai atrāk sastingst, varam ielikt saldētavā.

Pagatavošana it nemaz nav sarežģīta, kā varbūt tas šķiet, skatoties. Tas tikai prasa nedaudz laika un pacietības.

 

KONKURSS ‘MANA SVĒTKU LAIKA RECEPTE’  

 

Pastāsti un parādi mums savas īpašās Ziemassvētku laika un Jaungada receptes!

Balvās gardumi no ceptuves „Lāči” – lai svētki turpinātos arī pēc Jaunā gada!

Vairāk informācijas par konkursu šeit  >>>

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu