Vārda dienu svin: Laura, Jadviga

Biskvīta torte ar divu veidu krēmiem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gavēnis nu būs beidzies un Lieldienu galdā var atļauties celt arī ko saldu un kalorijām bagātāku. Varbūt uzcep kūku? Šeit iedvesmai Natašas recepte biskvīta tortei ar divu veidu krēmiem. Iesūtīts konkursam „Gardās olas, oliņas”.

Nepieciešamās sastāvdaļas
Sastāvdaļas biskvītam uz apaļu 24 cm diametra formu:
-8 olas (ja ļoti mazas tad 10)
-8 ēd.k cukurs
– 6 ēd.k milti
-2 ēd.k kartupeļu ciete
-vaniļas cukurs
-kakao

Biskvīta pagatavošana:
4 olas baltumus atdalam no dzeltenumiem.Baltumus putojam,kad mazliet jau saputoti,tad pievienojam 1 ēd.k cukuru,turpinam putot līdz izveidojas stingras putas. 4 dzeltenumus putojam ar 3 ēd.k cukura un vaniļas cukuru.(vaniļas cukuru parasti lieku pēc sajūtas,jo katrai firmai citāda stipruma.)
Kad dzeltenumi saputoti līdz izšķīdis cukurs un massa palikusi gaiša,tad lēnām iemaisam izsijātus miltus (3 ēd.k) un 1 ēd.k kartupeļu cieti.Lēnām,bet kārtīgi izmaisam.Pa karotīitei pievienojam saputotos olas baltumus,iecilājam,lēni,rūpīgi.Lejam formā,kurā ieklāts cepampapīrs. Liekam cepties ap 200 grādu tempertūrā kādas 20-30 minūtes, līdz kļūst gaiši brūns. Gatavību nosakam iedurot sausu kociņu,ja kociņš sauss,tad gatavs. Šādi izcepam arī otro biskvītu, tikai vēl kopā ar miltiem pievienojam kakao.

Sastāvdaļas vārītajam  krēmam:

-480ml piens, jo treknāks, jo labāk
-3 olas
-1 olas dzeltenums
-6 ēd.k cukurs
-6 ēd.k milti
-vaniļas cukurs 1 pacina,bet būtībā pēc garšas,kā jau rakstīju,katrai firmai savs stiprums
-200g sviests istabas tempertūrā + 4 ēd.k cukurs (cukura daudzums uz ne pārāk saldu krēmu,vidēji salds,ja vēlas saldāku,tad gatavam krēmam pievieno pēc garšas vēl)
(šīs sastāvdaļas skaitās 3 porcijas vārītā krēma, attiecīgi viena daļa būs viss dalīts uz 3.Viena daļa krēms sastāv no 160ml piens + 1 ola + 2 ēd.k cukurs + 2 ēd.k milti )
 

Vārītā krēma pagatavošana:
Mazā katliņā,es izmantoju 1 l katliņu,iesitam 3 olas + olas dzeltenums,pievienojam 3 ēd.k cukuru un ar putojamo slotiņu samaisam,līdz viss ir viendabīgs.Pievienojam 6 ēd.k miltus,izmaisam,lai nav kunkuļi un masa ir viendabīga.Uzsildam pienu,siltu,ne karstu.Pienu lejam olu masā,izmaisam un liekam ūdens peldē.Uz gāzes uzliekam kaliņu ar ūdeni,lai tajā ieiet mazais katliņš ar sastāvdaļām.Vāram nepārtraukti maisot ar putojamo slotiņu,lēnām masa sāk biezēt,kad jau sabiezēja un ir izveidojies krēms,pavāram vēl pāris minūtes,lai garšīgāks. Kopā tas aizņems ap 15-20. Kamēr krēms dziest saputojam sviestu istabas tempertūrā ar 4 ēd.k cukura līdz tas kļūst gaisīgs, krēmīgs, gaišs. Tad šajā sviestā pa karotītei ieputojam vārīto atdzisušo krēmu. Gatavs.

Sastāvdaļas olbaltuma krēmam:

-1 olas baltums
-50ml ūdens
-8 ēd.k cukurs
-1/4 tēj.k citronskābe
(krāsai var izmantot kādas krāsvielas,burkānu, biešu sulu, var pievienot izkausētu šokolādi gan balto,gan brūno,tad krēms vēl labāk turēsies un būs brūns-šokolādīgs)

Olbaltuma krēma pagatavošana:
Saputojam olas baltumu putās ar vienu ēd.k cukura.Katliņā ielejam ūdeni,pievienojam 7 ēd.k cukuru un citronskābi.Vāram uz nelielas uguns.Kad parādās burbuļi,no tā brīža vāram ap 7-10 minūtēm ik pa laikam maisot,jāstāv visu laiku klāt un jāskatās.šķidrums lēnām paliek kā sīrups,nedrīkst,lai paliek tumšs,tam nav jāmaina krāsa.Kad pagājušas 5-7 minūtes mazu pilienu no šī sīrupa ielejam trauciņā ar aukstu ūdeni,ja sīrups izšķīst ūdenī,tad jāvāra vēl,ja paliek viena čupiņa un ar pirktiem var salipināt kopā kā tādu bumbiņu,tad sīrups gatavs.
Ņemam nost no uguns un dažas minūtes pagaidam.Tad karstu,bet ne tikko no gāzers sīrupu lēnā strūklakā lejam olbaltumam klāt un nepārtraukti putojam.Ir labi,ja ir vai nu mikseris ar statīvu vai kāds palīgs,bet es iztiku viena pati,bez statīva.
Kad pievienots viss sīrups turpinam putot kādas 3-5 minūtes.Gatavs.Krēmu turam istabas tempertūrā,tam nepatīk aukstums.

Liekam kopā torti:

Brūno biskvīta ripu apsmērējam ar vārīto krēmu,uzberam sasmalcinātus riekstus.Pa virsu liekam vaniļas biskvītu, kurš jau iepriekšs apsmērēts ar ievārījumu un jau savilcies.Pāri smērējam atkal vārīto krēmu,tad liekam brūno biskvītu,tad krēmu, tad vaniļas biskvītu ar ievārījumu, tad krēmu (biskvīta ripu kartību var mainīt kadā secībā vēlas) Atlikušo krēmu smērējam gar sāniem, visu torti kartīgi apsmērējam. Sānus aplipinaju ar sasmalcinatiem zemesriekstiem un lieku ledusskapī, lai viss sacietē.
Kad krēms sacietējis varam dekorēt ar olbaltuma krēmu.
Krēms labi padodas un turas klāt. Kad viss izdekorēts pēc sirds patikas, aukstumā neliekam, jo olbaltuma krēmam tas nepatīk.
 
Gatavās tortes svars pārsniedz 2kg. Rupji rēķinot izmaksas 3-4 Ls.
Torte sanāk ļoti garda, krēmīga un nav sausa. Saldumu var paši regulēt, ja krēmam pievienos mazliet vairāk cukura, tad būs saldāka. Man patīk vidēji salda, bet ne pārāk.

Pagatavošanas laiks 5 stundas.

Dalīties.

Atstāt Ziņu