Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Salāti ‘Enerģijas broko-bumba’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ārkārtīgi vienkārši, veselīgi un ļoti garšīgi salāti. Brokoļi, kurus es nekad neesmu varējusi dabūt iekšā ne svaigā veidā, ne kā citādi, šajos salātos garšo lieliski!

Brokoļi – 1 vidēja galviņa
Žāvētās plūmes bez kauliņiem – 1 – 2 saujas
Žāvēta/kūpināta vista – 1 šķiņķītis vai 2 kājiņas
Linsēklas – 1-2 ēdamkarotes
Šķidrs krējums (es lietoju 15%) – 2-3 ēdamkarotes

Sagriez brokoļus pa galviņām (2 – 3 cm), vistas gaļu atdali no kauliņiem un sagriez nelielos gabaliņos, plūmes uz pusēm un samaisi visu ar krējumu. Nedaudz sāls, ja prasās. Man neprasās.

Plūmju vietā var lietot arī rozīnes vai žāvētas dzērvenes, un piebērt rupji sasmalcinātus riekstus – lazdu, mandeles. Man reizēm patīk nopirkt veikalā žāvēto augļu iepakojumu “ikdienas deva intelektam” vai “enerģijai” un tos pievienot salātiem plūmju vietā.

 

Nedaudz par brokoļu vērtību

* Brokolis vitamīnu un minerālu satura ziņā tiek uzskatīts par vienu no vērtīgākajiem dārzeņiem, tajos ir daudz vitamīnu (A, C, E, K), daudzkārt vairāk nekā ābolos, apelsīnos, dārzeņu piparos, zaļajos zirnīšos.

* Sevišķi vērtīgas ir brokoļu olbaltumvielas un daudzie mikroelementi (kālijs, fosfors, kalcijs, dzelzs, magnijs, mangāns, sērs, kobalts, bors, varš, cinks, jods un hroms).

* Salīdzinājumā ar ziedkāpostiem brokoļos ir daudz vairāk kalcija un fosfora, tie ir bagāti ar B grupas vitamīniem, C vitamīnu un karotīnu, izceļas ar augstu uzturvērtību.

* Brokoļi lielā daudzumā satur kāliju, beta-karotīnu, šķiedrvielas un folijskābi, šā dārzeņa sastāvā ir arī antioksidanti un citas derīgas vielas.

* Turklāt tam ir arī zems kaloriju daudzums. (Avots: http://maija.ucoz.lv, tavavieta.lv)

Dalīties.

Atstāt Ziņu