Vārda dienu svin: Jurģis, Juris, Georgs

Kushari-Ēģiptiešu veģetārais ēdiens

Pinterest LinkedIn Tumblr +

is ir ēģiptiešu veģetārais ēdiens. To gatavo no divu veidu makaroniem, rīsiem, lēcām un turku zirņiem, pievienojot tomātu mērci un ceptus sīpolus. Šim ēdienam neatradu daudz recepšu piedavājumus, tādēļ grūti bija saprast, vai es pagatavoju pareizi. Taču garšoja lieliski!

Sastāvdaļas:
250g makaroni
1/2 glāze rīsi (man bija majās rīsu/lēcu maisījums)
sauja makaroni nūdeles
1/3 glāze pelēkās lēcas
1/3 glāze turku ziņi
1 sīpols
3 ķiplokdaiviņas
4 vidēja lieluma tomāti
sāls, pipari
1 ēd.k etiķis 5%
eļļa cepšanai

Pagatavošana:

1. Turku zirņus iemērcam ūdenī uz vismaz 2 stundām. Tad izvāram sālsūdenī līdz gatavi, ap 30 minūtēm. Turku zirņus es nogaršoju pirmo reizi, un izrādās tie garšo satriecoši labi.

2. Lēcas noskalojam un liekam vārīties sālsūdenī, no pirmajiem burbuļiem ap 15 minūtēm, skatamies nepārvāram, tām nav jāšķīst ārā. Biju dzirdējusi,ka lēcas daudziem neiet pie sirds to izteiktās garšas dēļ, bet nogaršojot sapratu, ka tās garšo ļoti pat labi un manās mājās turpmāk būs biežs viesis.

3. Izvāram makaronus sālsūdenī. Domāju to, kā gatavot makaronus, lielākā daļa zina. Makaronus labāk ņemt nedaudz mazākus kā man, bet tā kā majās bija šādi nepirku cita izmēra. Labi noderēs radziņi.

4. Pannā ieberam nūdeles, pielejam 1 ēd.k eļļu un cepam maisot līdz nūdeles apbrūnē. Nūdelēm jābūt brūnām, bet ne apdegušām. Tā smarža, ko dod ceptas nūdeles, ir satriecoša!

Kad nūdeles skaisti brūnas, pieberam rīsus. Izmaisam. Pielejam ūdeni tā, lai viss kārtīgi nosegts. Pievienojam sāli. Sautējam uz mazas uguns zem vāka līdz rīsi mīksti. Ik pa laiciņam apskatamies, vai ūdens nav iztvaikojis, ja rīsi vēl cieti. Šādi pagatavoti rīsi ar nūdelēm ir ļoti aromātiski – burvīga gan smarža, gan interesantā garša. Man noteikti šī garša patīk labāk, kā vienkārši vārīti rīsi vai nūdeles atsevišķi.

5. Sīpolus sagriežam pusgredzenos. Cepam pannā palielā eļļas daudzumā, pievienoju piparus un brūno cukuru, man ļoti garšo karamelizēti sīpoli. Cepam uz lielas uguns līdz sīpoli skaisti brūni.  Mmm, kas par sīpoliem… Karamelizēt gan nav obligāti, var vienkārši cept skaisti brūnus.

6. Gatavojam tomātu mērci: tomātus noblanšējam, nomizojam, sablenderējam. Liekam katliņā, pieberam sāli, piparus, baziliku, etiķi un sautējam kādas 7 minūtes. Beigās pievienojam caur spiedi izspiestus ķiplokus un izmaisam, noņemam no uguns.

7. Liekam porcijā:

Vispirms makaronus. Pāri makaroniem rīsi ar nūdelēm…tad pelēkās lēcas un turku zirņus. Uzlejam tomātu mērci un pašā virsū kārtojam ceptos sīpolus.

Katra no sastāvdaļām atsevišķi garšoja ļoti labi un aromāts burvīgs, bet viss kopā garšo vienkārši lieliski. Šo ēdienu ēģiptieši parasti pasniedzot bļodiņās, man man bija vēlēšanās, lai ir redzams kopskats-  no visa pa drusciņai.

Labu apetīti!

Recepte iesūtīta konkursa ‘Gavēņa laika receptes’ ietvaros

PIEDALIES ARĪ TU!

KONKURSS ‘GAVĒŅA LAIKA RECEPTES’>>

Trīs laimīgās recepšu iesūtītājas balvās saņems pavasarīgu pārtikas grozu no Biotēkas (katrs – EUR 15 vērtībā).

Lai piedalītos tev jāiesūta kāda veģetāra ēdiena foto recepte.

Vairāk informācijas par konkursu, lasi šeit>>

 

Dalīties.

2 komentāru

Atstāt Ziņu