Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Dažādo kartupeļu pagatavošanas veidus!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cepti  vai vārīti – ierastākie veidi, kādos ikdienā gatavojam kartupeļus. Taču no tiem var pagatavot tik daudz kā garšīga! Teju vai katru dienu ko citu! Vajag tikai likt lietā izdomu vai paņemt talkā kādu recepšu grāmatu. SievietesPasaule.lv piedāvā 7 garšīgas kartupeļu ēdienu receptes.

Pildīti kartupeļi
Izvēlas garenus kartupeļus, nomizo, pārgriež gareniski uz pusēm, liek verdošā sālsūdenī vārīties uz ~15 minūtēm, atkarībā no kartupeļu šķirnes. Nedaudz atdzesē un ar tējkaroti izgrebj viduci, veidojot „laiviņas”. Pildījumam var izmantot sēnes, malto gaļu, zivis, dārzeņus. Pildījuma pamatproduktu sasmalcina, pievieno garšvielas, krējumu, nedaudz izgrebtā kartupeļa, samaisa viendabīgā masā un pilda kartupeļu „laiviņās” ar kaudzīti. Cep cepeškrāsnī 200º C grādu karstumā 15 minūtes. Cepšanas beigās, atkarībā no pildījuma, var uzkaisīt virsū sieru.

Kartupeļi ar ķiplokiem
Vajadzīgi – 10 nelieli kartupeli, 8 ķiploku daiviņas, 100 g sviesta vai margarīna, 1 glāze piena vai krējuma, sāls
Kartupeļus novāra ar mizu, notīra, sagriež šķēlēs. Ķiplokus notīra, sīki sakapā vai saspiež. Ietauko ugunsdrošā stikla veidni, liek kartupeļus, katru kārtu pārkaisa ar ķiplokiem, sāli, nedaudz margarīna vai sviesta piciņām, visam pārlej karstu pienu vai krējumu, trauku noslēdz un cepeškrāsnī karsē 15 – 20 minūtes.

Kartupeļu kūka ar malto gaļu
Nepieciešami – kartupeļi, krējums, sviests, 2 olas, lociņi, dilles, sāls, maltā gaļa, siers
Izvārītus kartupeļus sablenderē vai sastampā, pieliek masai krējumu, sviestu un olas, kā arī sagrieztos zaļumus un sāli. Visu samaisa. Ņem cepešpannu ar augstām malām – tajā liek vienu kārtu sagatavotās kartupeļu masas, otru- sacepto malto gaļu, tad atkal pa virsu kartupeļu masu, pārkaisa ar rīvētu sieru. Liek cepeškrāsnī uz 10 – 15 minūtēm.

Kartupeļu kroketes
Kartupeļus novāra stiprā sālsūdenī, izspiež caur dārzeņu spiedi vai sastampā, pievieno sviestu, nedaudz atdzesē, pievieno olas un miltus, garšvielas pēc patikas – samīca viendabīgu mīklu. Ar mitrām rokām saviļā bumbiņas, liek uz cepešpannas un cep 200º C grādu karstumā 15 minūtes.

Kartupeļu un zaļo zirnīšu biezenis
Nepieciešami – 5 kartupeļi, ½ l konservēto zaļo zirnīšu, 1 glāze piena vai salda krējuma, sāls, cukurs, sviests vai margarīns.
Pagatavo kartupeļu biezeni. Zirnīšus uzkarsē sulā, kurā tie konservēti, tad sastrādā ar mikseri vai izberž caur sietu un zirnīšu biezeni iemaisa kartupeļos. Pieliek sāli, cukuru un sviestu. Masu saputo. Biezeni pasniedz ar kausēto sviestu.

Kartupeļu pankūkas ar sieru, garnelēm vai gaļu
Sarīvē kartupeļus, nokāš sulu, pieliek miltus. Visu samaisa. Tad saputo olas, līdz gaišai, vijīgai masai, pievieno sāli, cukuru, piparus, un iecilā kartupeļu masā. Tai pievieno gabaliņos sagrieztu sieru vai garneles un strēmelītēs sagrieztu žāvētu gaļu. Uz iepriekš sakarsētas pannas liek ēdamkaroti sviesta vai eļļas un cep pankūkas, kamēr tās kļūst zeltaini brūnas.

Cepelīni
Nomizo kartupeļus, pusi no tiem izvāra un samīca, otru pusi sarīvē, nospiež sulu un abas masas sajauc kopā, pievieno skābo krējumu, sviestu un olu. Masu sadala pikās, iespiež dobumus, kuros liek pildījumu.

Pildījumam var izmantot gan žāvēto speķi, apceptu kopā ar sīpoliem un rīvmaizi, gan malto gaļu, sēnes vai sāļo biezpienu. Kad pildījums ielikts, piku aizspiež, izveido cepelīna formā. Vāra vieglā sālsūdenī. Kad cepelīni uzpeld, ļauj vēl 10 minūtes nostāvēties karstajā ūdenī. Cepelīnus ēd ar krējumu, var pārkaisīt ar zaļumiem.

 

Kāda ir Tava īpašā kartupeļu recepte?

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu