Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Gardi mājās gatavoti pelmeņi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kad pasaka vārdu ‘pelmeņi’, kādas jums ir asociācijas?  Kādreiz man tas bija slinkais un fiksais ēdiens, varētu pat teikt ‘prastais’. Ja pelmeņi, tātad, bijis slinkums kaut ko taisīt. Un kādreiz man pelmeņi tā ne visai garšoja. Nevarēju ieēst veikalā pirktos pelmeņus.

Bet paštaisīti pelmeņi – tas nebūt nav fiksais ēdiens. Tā nav ikdiena, bet gandrīz vai kā mazi svētki, jo salīdzinoši ilgs laiks jāpavada virtuvē, gatavojot ēst. Un garša! Pat salīdzināt nevar ar veikalā pirktajiem pelmeņiem!

Mīklai vajadzīgs:
– milti
– piens vai ūdens
– var pielikt arī vienu olu, bet ja nav mājās, var arī nelikt. 

Pagatavošana:
Šīs sastāvdaļas iesākumā jauc bļodā, vēlāk uz galda. To daru tā, miltiem pieleju pienu, piesitu olu un mīcu, nekādas konkrētas proporcijas nav, to jau mīcot jutīs, vai vajag piebērt miltus, ja mīkla pārāk lipīga, vai arī vajag pieliet vēl pienu, ja pārāk sausa. Man to visi nez kāpēc prasa, cik ko vajag. Bet es tiešām nemāku pateikt. Cik daudz gribat gatavot – ieberat miltus bļodā, apmēram jau jutīsiet, vai pietiks, vai labāk piebērt vēl, lai sanāk vairāk. Es parasti gatavoju vismaz 4-5 ēdienreizēm, tāpēc tas process ir ilgāks. Vienai ēdienreizei nemaz tik ilgi gatavot nenākas. 

Kad mīkla samīcīta, to ietin dvielītī, lai neapkalst, kamēr gatavojam pelmeņus. 

Pildījumam, kas mūsmājās ir visiecienītākais:

– žāvēta vistas gaļa
– siers
– ola (olai jābūt tik, lai sastāvdaļas būtu mitras, sasaistītos, varbūt nemaz veselu olu nevajadzēs, pietiks ar pusi, jāskatās, cik daudz gatavosiet)
– garšvielas

Vēl minēšu arī otru – maltā gaļa ar zaļumiem un ķiplokiem. Tāpat jēlu malto gaļu sajauc kopā ar zaļumiem, ķiplokiem, klāt pievieno arī olu, un liek iekšā pelmeņos. 

Tad rullējam mīklu (mans mazais palīgs ir kā uzburts uz mīklas rulli un kaut ko rullēt).

Ar glāzi vai krūzīti izspiežam aplīšus. Vidū liekam pildījumu un aizlipinam pelmeni ciet. Pelmeņu lielums arī atkarīgs no gaumes. Es taisu tādus palielākus, lai vienam cilvēkam ar 3-4 pelmeņiem pilnībā pietiktu. 

Varam cept vai vārīt uzreiz, un varam arī likt sadēties – to parasti daru tā, ka vispirms sasaldēju uz šķīvja un tad beru maisiņā, jo citādi pelmeņi salīp kopā.

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu