Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Spilgtākie iespaidi no Riga Food 2013

Pinterest LinkedIn Tumblr +

izvadītās četras dienas noteikti var raksturot kā ceļojumu garšu pasaulē – Ķīpsalas hallē norisinājās gadskārtējā starptautiskā pārtikas izstāde Riga Food 2013. Te ik gadu var sajust to, kas notiek nozarē, var ieraudzīt jaunus un interesantus piedāvājumus. Devāmies uz izstādi un vērojām, kas jauns un interesants sagādāts gatavošanas entuziastiem un ēdienu baudītājiem. Te mūsu šā gada atklājumi!

Piekritīsies taču, ka pirmais, vienalga, kurā jomā un kādā nozīmē, ir kaut kas īpašs. Tieši tāpēc īpašs ir arī Kokneses novada zemnieku saimniecībā Vecsiljāņi gatavotais Ievas siers. Tas top no tikko slaukta rīta piena.

Tiek uzskatīts, ka pirmā slaukuma pienā ir vairāk bioloģiski aktīvo vielu, tāpēc arī siers no tā sanāk īpaši vērtīgs. Vienalga, kuru no klasiskajiem sieriem – divus līdz četrus mēnešus nogatavinātu, četrus līdz sešus mēnešus izturētu, vai sešus un vairāk mēnešus izturētu, nogaršotu – garšu kārpiņas uzdzirkstī priekā! Ne mazāk gardi ir arī Ievas sieri ar piedevām – siers ar amoliņa sēklām, siers ar nātri, siers ar tomātiem, baziliku un timiānu, siers ar sīpoliem, baziliku un mārrutkiem, kā arī siers ar ķiploku piedevu. Vairāk informācijas www.ievassiers.lv.

Latvijas publika ir jau iemīļojusi pavāru tandēmu Mārtiņu Sirmo un Ēriku Dreibantu, realizējot dažādus interesantus projektus un vadot vietējo un ārzemju viesu iecienītus restorānus. Nu radīta īpaša pavāru tandēma garšvielu līnija Sirmais&Dreibants.

Šobrīd piedāvājumā ir seši dažādi garšvielu maisījumi – grilēšanai, zivīm, pīlei, vistai, liellopam un cūkai, taču jau tuvākajā nākotnē tapšot arvien jauni, specifiskāki maisījumi. Tas, kas piesaistīja SievietesPasaules uzmanību, ir lieliskais garšvielu maisījumu iepakojums, uz tā atrodamas divas receptes – viena, ko ar konkrēto garšvielu maisījumu piedāvā pagatavot pavārs Mārtiņš Sirmais, otra – no Ērika Dreibanta repertuāra. Ņemot vērā, ka receptēm minēts precīzs sastāvdaļu saraksts un aprakstīta arī pagatavošanas gaita, to atkārtot izdosies pat vislielākajai iesācējai! Vairāk informācijas www.sirmaisundreibants.com/garvielas

Ja domā par veselīgu uzturu, tad gan jau kādreiz esi aizdomājusies par to, kādu gaļu lieto uzturā. Nav noslēpums, ka lielā daļā gadījumu mājlopus mūsdienās baro ar ģenētiski modificētu pārtiku, lai tie ātrāk pieaugtu un varētu nonākt uz mūsu galdiem. Tāpēc lūkojām, kādas labas alternatīvas varētu atrast. Un, lūk, trīs mūsuprāt interesanti piedāvājumi!

Viena no pazīstamākajām truškopības saimniecībām Latvijā SIA TD Sveķi piedāvā bioloģiski audzētu trušu gaļu.

Saimniecība sadarbojas ar dažādiem eko veikaliem, Hartvik gaļas veikalu u.c. Piedāvājumā jau sadalīta truša gaļa garšvielās vai bez tām.  Kā zināms, truša gaļa ir bagāta ar olbaltumvielām un tajā ir maz saistaudu, kā rezultātā to ir viegli sagremot. Tieši šo īpašību dēļ truša gaļu iesaka izmantot maziem bērniņiem, sākot pirmo piebarošanu ar gaļu.

Un ko tu teiktu par strausa gaļu uz sava galda? Tuvākā vai tālākā nākotnē tā vairs nešķitīs nekāda eksotika, jo Latvijā ir vairākas saimniecības, kas ar to ļoti nopietni nodarbojas. Tā, piemēram, SIA Alias Products piedāvā Kuldīgas pusē audzētu strausu gaļas izstrādājumus – auksti un karsti kūpinātas desas un vītinātu strausu gaļu.

Garšas ziņā viss ir ļoti kārdinošs, turklāt glaimo apziņa, ka, ēdot negrēko, jo strausu gaļa ir ļoti diētiska. Tauku un holesterīnu saturs tajā ir gandrīz divas reizes mazāks, nekā liellopu gaļā, cūkgaļā vai vistas gaļā.

Mūsu uzmanību piesaistīja arī zīmols Baltic Wild, kas Latvijas veikalos piedāvā medījumu gaļu un delikateses. Kā zināms, medījumu gaļa ir dabiska un daudzējādā ziņā mūsu organismam vieglāk sagremojama kā citas gaļas.

Šobrīd Baltic Wild piedāvājumā ir gan vītinātas desas, gan dažādi konservi un citi medījumu izstrādājumi, kas pagatavoti bez E vielām. Vairāk informācijas www.balticwild.com  

Neticēsiet, Riga Food mēs atradām brīnumgardus pelmeņus! Ja pamanāt veikalu vitrīnās skaistu kartona iepakojumu ar gaumīgām etiķetēm un uzrakstu BUJUMS, padomājat divreiz, vai paiet šim plauktam garām!

Šie pelmeņi ir roku darbs un ir pagatavoti no dabīgām sastāvdaļām. Mūsu uzmanību piesaistīja trīs BUJUMS pelmeņu veidi: veģetārie ar spinātu-siera pildījumu, vegānie pelmeņi, kuru pagatavošanā nav izmantotas olas un pelmeņi bērniem. Pateicoties mīklas iekrāsošanai ar biešu, burkānu vai spinātu sulu, bērnu pelmeņu iepakojumā ir dažādu krāsu pelmenīši. Arī pildījumā gaļai ir pievienots mazāk sīpolu, kā citiem ar gaļu pildītajiem pelmeņiem. Lai uzzinātu, kur nopirkt, ieskaties www.bujums.lv!

Vēl kaut kas no modernās uzturzinātnes. Vai zināji, ka gliemeža gaļa tiek uzskatīta par ļoti veselīgu, jo tajā ir daudz proteīnu un minerālvielu, bet maz tauku? Līdz šim domāji, ka tā ir franču padarīšana ēst gliemežus? Tad zini – nē, arī Latvijā brīvā dabā ir atrodami vīngliemeži un tos audzē arī speciālās audzētavās. Šobrīd Latvijas vīngliemežu audzētāji ir sākuši tos pārstrādāt, rado brīnumgardas vīngliemežu delikateses.

Tāpēc nebrīnies, ja veikalu plauktos ieraudzīsi bundžiņas, kas skaidrā latviešu valodā vēsta Vīngliemeži olīveļļā ar ķiplokiem, Vīngliemeži olīveļļā ar čili, Vīngliemeži savā sulā un Vīngliemežu pastēte. Pēdējā noteikti lieliski izmantojama dažādu uzkodu pagatavošanā. Vairāk informācijas vari atrast www.escargots.lv.

Kādu laiku jau veikalu plauktos atrodama dārzeņu konservu ražotāja SIA Kronis produktu līnija Rundāle. Ja sākotnēji tie bija ekskluzīvi marinējumi, tad šobrīd līniju papildinājušas dažādu veidu mērces un pesto.

SievietesPasaule jo īpaši novērtēja vienu no jaunākajiem Rundāle produktiem – ceptu ķiploku mērci. Ticam, ka tā lieliski saderēs ar dažādiem gaļas ēdieniem. Tā ir kreptīga, bet, ja baidies no pārmērīgi spēcīgas ķiploku garšas, tad neuztaucies – tā nav tiiik izteikta! Varbūt vienīgi Rundāle 5 aso piparu mērci mēs ieteiktu baudīt īsteniem aso ēdienu cienītājiem.

Noteikti iesakām nogaršot arī kādas no Durbes veltēm, kas radītas pēc klasiskām pagatavošanas metodēm un kuru sastāvā netiek izmantotas gandrīz nekādas e-vielas.

Līdzās jau ierastiem marinējumiem un ievārījumiem, Durbes veltes radījušas jaunas pikantās mērces – adžika no plūmēm un pikantā plūmju mērce, bez konservantiem. Dzelteno plūmīšu adžika labi saderēs ar vistas gaļu, bet sarkano plūmju pikantā mērce – ar cūkas vai liellopa gaļu. Uzrunās tos, kas alkst pamēģināt arvien jaunas garšas.

Un kā gan bez saldumiem…

Izstāde notiek vasaras izskaņā, kad saulīte vēl mūs sildīja, tāpēc noteikti nobaudījām dažādos saldējumus. Mūsu favorīts šoreiz – Limbažu puses mājražotāju mājas plombīrs Gogelmogels.

Šis samtaini dzeltenās krāsas kārums ir radīts no pašu audzētu vistu olu dzeltenumiem, krējuma un piena.  Ja pamani šo gardo kārumu gadatirgos, Kalnciema ielas tirdziņā, noteikti nogaršo! Pēc individuāla pasūtījuma šie saldējuma burvji ir gatavi ierasties arī tavā ballītē un priecēt visus ar šo vēso kārumu.

Skrīveru saldumi mūs pārsteidza ar jaunajiem kukurūzas vai kviešu pārslu našķiem „Labais gardums”, kas pagatavoti uz īrisa vai, mums tik zināmās, gotiņu masas bāzes. Patīkami pārsteidz tas, ka našķis nav ciets. Noteikti garšos lieliem un maziem.

Ne mazāk gardi ir arī Mmm… cik gardi! rieksti un ogas šokolādē. Šīm šokolādes dražejām ir dažādi pildījumi – aveņu želeja, mellenes, dzērvenes, ingvers, mandeles u.c. rieksti. Dražejas ir dabīgas, to pagatavošanā nav izmantotas krāsvielas un ķīmiskas piedevas, tās nesatur glutēnu, turklāt iepakojums ir ļoti parocīgs. Vairāk informācijas vari atrast www.skriverusaldumi.lv.

Mazi šokolādes brīnumi. Tādas nudien ir Caps trifeles – kārumi, kuros notverti mirkļi, sajūtu uzplaiksnījumi, atmiņas, mīļo cilvēku tuvums.

Katra trifele pārsteigs ar īpašo pildījumu – pīlādžiem, āboliem, ķirbjiem, ķiršiem un dažādiem riekstiem un, protams, protams, gaumīgajām glazūrām. Mums itin labi gāja pie sirds trifeļu cidoniju garša – modās īsti rudenīga noskaņa. Vairāk informācijas www.tastecaps.com.

Nav vairs aiz kalniem skaistais Ziemassvētku gaidīšanas laiks. Mums šķita, ka šis Dr.Oetker glazūras zīmuļu komplekts varētu būt vērtīgs palīgs daudzu saimnieču un māmiņu virtuvēs, īpaši, laikā, kad sāksim cept piparkūkas un gribēsim tās dekorēt ar skaistām glazūrām.

No pieredzes zinām, ka pašgatavotās glazūras ne vienmēr izdodas, tad nu ar šādiem zīmulīšiem problēmām nevajadzētu rasties. Komplektā ietilpts četri glazūras zīmuļi sarkanā, zaļā, zilā un dzeltenā krāsā. Pieejami Rimi, Maxima u.c. veikalos visā Latvijā.

Dažādu gardumu baudīšana noteikti lieliski sader kopā ar kāda vīna baudīšanu. Lai arī neesam nekāda vīnu lielvalsts, taču arī Latvijā tiek ražoti daudz un dažādi vīni, turklāt, ne tikai no vīnogām. Aroniju-ābolu vīns, rabarberu vīns, pieneņu ziedu vīns, rudens augļu-ogu vīns…

Ne vien izklausās eksotiski, bet arī garšo neierasti. SievietesPasaules uzmanību piesaistīja divi – cidoniju vīns ar intensīvu garšu. Īsti rudenīgs vīns! Un atmiņām par skaisto vasaru – saulaini zeltainais pieneņu ziedu vīns, kas pēc garšas ir ļoti maigs un viegls.* Vairāk par Durbes veltes vīniem lasi www.durbesveltes.lv.

 

* Protams, atgādinām, ka alkohola lietošanai ir negatīva ietekme!

Dalīties.

Atstāt Ziņu