Vārda dienu svin: Līksma, Bārbala

Gardi ziemas dzērieni svētku noskaņās

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Par Ziemassvētku tuvošanos liecina ne tikai iedegtās svecītes Adventes vainagā, bet arī smaržas. Piparkūkas, mandarīni, kanēlis, karstvīns – sastāvdaļas, kas liek mums teikt, mmm..šeit smaržo pēc Ziemassvētkiem… SievietesPasaule.lv piedāvā dažādas dzērienu receptes svētku noskaņas radīšanai.

ZIEMĪGI VĒSIE KOKTEIĻI

Vitamīnu bumba
Šis kokteilis ir ne vien garšīgs, bet arī ļoti veselīgs. Īpaši, ja saldētavā atrodamas pašmāju ogas. Blenderī ielej pienu, pievieno saldētas upenes un smiltsērkšķus. Ogas var neatsaldēt, jo tad kokteilis būs biezs, kā būtu pievienots saldējums. Labāk izmantot ogas bez cukura. Pievieno arī medu, labāk šķidro, jo aukstās ogas neļaus tam kārtīgi samaisīties. Sastāvdaļas sablenderē. Var liet pa taisno glāzēs, bet labāk izkāst caur sietiņu, jo smiltsērkšķiem ir mazas sēkliņas, kas var nojaukt kokteiļa burvību. Šādā pašā kokteilī var likt arī jāņogas un citas veselīgas ogas. Ja vēlies, vari pievienot nedaudz kanēļa garšai, vai ingvera pulveri asumam. Novērots, ka vitamīnu bumba labi palīdz otrā dienā pēc svētkiem.

Banānu kārums
Divām līdz trim porcijām blenderī jāsajauc Baileys Irish Cream (vai līdzīgs) liķieris 60 – 70ml, viens banāns, 250 ml piena, divas karotes saldējuma. Jāblenderē līdz veidojas viendabīga masa. Tad pievieno ledu, apmēram 6 gabaliņus, un divas tējkarotes cukuru. Vēlreiz sablenderē. Vari pārkaisīt ar kanēli vai kokosriekstu skaidiņām.

Šokolādīgs kārums
Blenderī sajauc 20 ml šokolādes krējuma liķieri, 50 ml apelsīnu sulu, 10 ml Rīgas melno balzāmu, vienu ēdamkaroti saldējuma. Iejauc arī sasmalcinātu ledu. Dekorējumam izmanto sasmalcinātus riekstus un rīvētu šokolādi (pēc izvēles).

Mājas mohito
Ieber glāzē piparmētru tējas lapiņas (vēlams pašas lasītās), aplej ar siltu! Ūdeni, ļauj nedaudz ievilkties. Otrā glāzē lej citronu sulu (dabīgā varētu būt par asu, es izmantoju pirkto) un pievieno medu, izmaisa. Kad piparmētras ievilkušās, tās pielej sulai, pievieno sasmalcinātu ledu. Šādu kokteili var pasniegt bērniem, bet pieaugušie tam pievieno rumu.

LAIKS SASILDĪTIES! KARSTIE DZĒRIENI

Kā stāsta profesionāli bārmeņi, karstos dzērienus nav ieteicams sildīt atkārtoti. Tos lej termosos vai karsē lielās stikla karafēs un kannās virs tējas sveces liesmas. Karstvīns un punšs jākarsē uz lēnas uguns, traukā bez vāka, līdz 60-70 grādu temperatūrai (šķidrumam izdalās tvaiks, bet nav burbuļu). Tos nedrīkst uzvārīt!

Gardais olu brīnums
Saputo vienu olas dzeltenumu ar pusotru ēdamkaroti medus, ielej glāzē. Pievieno 50 ml brendiju (var lietot arī viskiju vai rumu) un 50 ml apelsīnu sulu. Dzērienu uzkarsē, un maisot pievieno 100 ml melno tēju.

Karstais piena punšs
Uzkarsē pienu. Glāzē, vienādās proporcijās, lej rumu un brendiju (katru apm. 30 ml), pievieno cukuru pēc garšas. Kā pēdējo uzlej uzkarsto pienu. Dekorē ar kanēļa mizas skaidiņām.

Kafijas krēms
Pagatavo aptuveni 100 ml karstu kafiju, pielej 50 ml krējuma liķieri, saputo putukrējumu un to lieto kā garnējumu. Pārkaisa ar šokolādes skaidiņām vai kanēli.

Nosalušo rūķu dzēriens
Augļus – citronu, banānu, ābolu, vīnogas, mandarīnu u.c. liek katliņā, pieber cukuru un kanēli, pielej nedaudz melno tēju un vāra uz lēnas uguns, līdz augļi sāk šķīst. Vienādās daļās pielej viskiju, tumšo rumu, brendiju, nedaudz vēl pasilda, bet, nevāra. Pasniedz siltu.

Kokteiļi labi garšos kopā ar piparkūkām, bet pamēģini uzrīvēt piparkūkas uz kokteiļiem kā garnējumu. Asumu taviem kokteiļiem piedos ingvers, tikai nepārcenties, kas par daudz, tas par skādi.

Lai labi garšo!

Dalīties.

1 komentārs

Atstāt Ziņu