Vārda dienu svin: Laura, Jadviga

Mārrutki – garšaugi, kas uzlabo ēstgribu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mārrutks ir dārzenis un garšaugs. Par mārrutka dzimteni tiek uzskatīta Austrumeiropa. XIV gadsimtā mārrutkus audzēja Vācijā, bet no XVI gadsimta – Francijā. Uzturā izmanto mārrutka saknes un lapas. Svaigās saknes satur 50-200% sinepju ēteriskās eļļas, C vitamīnu, karotīnu. Visas auga daļas satur fitoncīdus. Mārrutkiem ir asa un dedzinoša garša.

Mārrutki tautas medicīnā
Tautas medicīnā tos iesaka lietot podagras, reimatisma gadījumos, gan kā ēstgribu uzlabojošu līdzekli un mutes dobuma skalošanai uzlējumu veidā. Mārrutkus neiesaka lietot cilvēkiem ar aknu, nieru un gremošanas orgānu saslimšanām

Kā lietot uzturā?
Uzturā lieto svaigi sarīvētu sakni un sagrieztas lapas, kas tiek pievienotas salātiem un gaļas ēdieniem. Bieži gatavo galda mārrutkus, pievieno tos mērcēm, gaļas un zivju ēdieniem un konserviem.

Ābolu un mārrutku salāti
Nepieciešams: 3 lieli (skābi) āboli, 3 burkāni, viena ēdamkarote svaigi rīvētu mārrutku, sāls, cukurs, svaigi zaļumi, skābais krējums.
Ābolus, burkānus sarīvē uz rupjās rīves, pievieno sarīvētus mārrutkus, dilles, krējumu un samaisa. Pēc garšas var pievienot šķipsniņu sāls. Pārkaisa ar svaigiem zaļumiem.

Kartupeļu salāti ar mārrutkiem
Nepieciešams: 3-4 vārīti kartupeļi, 1-2 skābi āboli, 2 skābēti gurķi, 1 sīpols, 1/2 selerijas, skābs krējums, sāls.
Vārītus kartupeļus, ābolus, sīpolu, gurķus sagriež kubiciņos. Svaigu mārrutka sakni sarīvē un iemaisa krējumā. Pēc garšas pievieno sāli un, ja nepieciešams, pievieno šķipsniņu cukura. Visu samaisa un pārkaisa ar svaigiem zaļumiem.

Dalīties.

Atstāt Ziņu