Vārda dienu svin: Mirta, Ziedīte

Avokado – sātīgs, bet veselīgs

Pinterest LinkedIn Tumblr +

vokado jeb tā saucamais sviesta bumbieris ir auglis, kura dzimtene ir Centrālamerika. Eiropā tas ir ievests 16.gadsimta sākumā, taču Latvijā tikai pēdējos gados tas kļuvis īpaši populārs.

Ir vairāk nekā divdesmit avokado šķirnes, tādēļ to izskats ir atšķirīgs. Tiem ir dažāda zaļa nokrāsa (mēdz būt arī sarkanvioleta), gluda vai graudaina virsma, dažāds lielums, tomēr kopīga ir vairāk vai mazāk izteikta bumbierveida forma.

Ziema ir laiks, kad praktiski visos Latvijas lielveikalos avokado ir nopērkami, turklāt bieži vien par visai simpātisku cenu.

Kā izvēlēties?
Izvēloties avokado gan nepietiks ar rūpīga skatiena veltīšanu – vai nav bojāts, nepieciešams augli arī aptaustīt. Ja miza piespiežot, padodas spiedienam, tad auglis ir gatavs. Un to droši var likt iepirkumu grozā. Ja gadās nopirkt cietu, negatavu avokado, to var veiksmīgi nogatavināt istabas temperatūrā, uz pāris dienām ietinot papīra turzā vai iegremdējot miltos.

Kā garšo?
Avokado ir raksturīga sātīga, bet maiga un patīkama garša, ko daudzi salīdzina ar riekstiem raksturīgām garšas īpašībām. Pie tā var pierast dažādos veidos. Lietot kā vienkāršu uzkodu, gatavot salātus un dažādus karstos ēdienus, arī desertu. Lai avokado mīkstums nemelnētu, to ieteicams apslacīt ar citronu sulu.

Kāpēc avokado ir vērtīgs?
Jā, avokado ir augsts taukvielu daudzums, tomēr lielāko daļu veido tieši labās jeb nepiesātinātās taukvielas. Organismam vēlamākas tās ir tādēļ, ka palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs. Avokado satur arī vērtīgas šķiedrvielas, B, K, C un E vitamīnus, tāpat arī kāliju un folātus, kas sevišķi svarīgi grūtniecēm un bērniem. 100g avokado satur 177 kcal. Mīkstumam raksturīga zaļgandzeltena krāsa, tā vidū apslēpts paliels, ciets kauls.

IETEIKUMI: Ko un kā no avokado var pagatavot?

* Avokado var izmantot sviesta vietā uz maizītes – ar pipariem, citronu sulu.

* Avokado salāti: salātu lapas, gurķi, avokado, garneles un citronu sula – ātri un garšīgi!

* Tomātu un avokado salsa: Tomātus un gatavus avokado sakapā sīkos gabaliņos, pievieno smalki sakapātus sīpolus, citronu sulu, ķimenes, kinzu (svaigs koriandrs) un olīveļļu, vēlams extra virgin. Samaisa un gatavs ļoti garšīgs un veselīgs ēdiens

* Saldais ēdiens: Sablenderē avokado mīkstumu kopā ar citrona vai laima sulu un pāris tējkarotēm medus. Ēd kā desertu, pārkaisot ar grauzdētām saulespuķu sēklām vai riekstiem.

* Veselīgs ir biezais kokteilis no avokado, banāniem, apelsīnu un greipfrūtu sulas, saldināšanai var pievienot medu.

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu